Može li crkva da bude terapeutski centar: teologija kao lek i put ka isceljenju

Tihovanje donosi unutrašnje očišćenje od slika i maštarija koje varaju čoveka, a osobe koje to iskuse u stanju su da pomognu i drugima...

Činjenica da je osnovni zadatak Crkve da izleči čoveka podrazumeva da je to takođe zadatak teologije, koja je glas Crkve.

Pravoslavna teologija nije akademska nauka i odraz; nije racionalno zanimanje što je cilj protestanata i filološkog istraživanja, već je u najvećem delu nauka o isceljenju. Teologija je ili plod leka ili put ka isceljenju. To jest, pravoslavni teolog je onaj koji je isceljen i koji je stekao lično znanje o Bogu, ali je i onaj koji će lečiti druge.

Sveti Grigorije Bogoslov kaže da su bogoslovi „oni koji su prošli teoriju, koji su prvo očistili svoju dušu i telo, ili koji su bar u procesu čišćenja. Teologija je usko povezana sa pravoslavnim isihizmom (tihovanjem), to jeste, unutrašnjim očišćenjem od slika i maštarija koje varaju čoveka. Ovakve osobe su u stanju da pomognu onima sa bolesnom dušom.

Priča za 10 sekundi: kako da tražimo boga...

Sveti Jovan Lestvičnik povezuje teologiju sa savršenom čistotom, savršenim čovekovim očišćenjem: "...potpuno stanje čistote je osnova teologije". Ovo je osoba koja istinski bogoslovi. I naravno, bogoslovlje se ne odnosi na intelektualna izražavanja, već otkrovenje Boga i vođstvo ljudi ka tom znanju.

Svi ti sveti oci pokazuju da je teologija uglavnom proizvod ljudske terapije, a ne intelektualne nauke. Svima onima koji su pročišćeni ili su bar u procesu pročišćenja otvara se mogućnost otkrivanja neizrecivih tajni i velikih istina, prihvatanje Otkrivenja i potom prenošenje istih ljudima.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.