Misli jednog svetogorskog monaha: kako treba koristiti brojanice

Brojanice se ne mole same od sebe - one su važno tradicionalno pomoćno sredstvo za molitvu, posebno za svakodnevno molitveno pravilo...

Hajde da zastanemo za trenutak i pogledamo jedne male brojanice, poput onih koje pletu od crne vune na Svetoj Gori. One su blagoslov iz jednog svetog mesta. Poput toliko drugog što imamo u Crkvi i to je jedan blagoslov koji je ispleo i dao ga nama jedan brat u Hristu ili jedan otac, živi svedok jednog živog predanja.

Crno je boja žalosti i tuge, a to nas podseća da budemo trezveni i ozbiljni u našem životu. Naučili smo da nas molitva pokajanja, a naročito Isusova molitva, može dovesti do "radosne tuge", kako je oci nazivaju. Mi osećamo tugu zbog naših grehova, slabosti i pada prema Bogu, našim bližnjima i sebi samima, ali ta tuga postaje izvor radosti i odmora koji daje Hrist, a koji nas obasipa Svojom milošću i daje oproštaj svima koji prizivaju Njegovo ime.

Priča za 10 sekundi: da li ste i vi monah...

Brojanice su ispletene od vune koja se dobija od ovaca, što nas podseća da smo ovce Dobrog Pastira, Gospoda Isusa Hrista. Podseća nas na "Jaganjca Božjeg, Onoga koji oduzima grehe sveta". Na isti načina nam i krst brojanica govori o žrtvovanju i pobedi života nad smrću, smirenosti nad gordošću, samopožrtvovanjem svetlosti nad tamom.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.