Međudnevica - magičan period koji traje do 21. septembra: unesite ovo u svoj dom i očekuje vas velika sreća

Evo koji običaj do 21. septembra privlači veliku radost u svaki dom!

Međudnevica označava period između praznovanja Velike i Male Gospojine, odnosno od 28. avgusta do 21. septembra, piše Lovesensa.

Za ovaj period vezuju se razni običaji, a jedan od najznačajnijih je branje lekovitih biljaka. Veruje se da su biljke u ovom periodu savršeno nikle za branje i da su baš u ovim danima najlekovitije. Zato širom Srbije travari i pobornici prirodne medicine u narednim danima beru biljke, suše ih i pripremaju za zimu. Ove biljke koriste se za lečenje raznih oboljenja tokom cele zime.

Preporučuje se da tokom Međudnevice u dom unesete biljke poput hajdučke trave, cvet lipe, dren, šipurak, oskoruše i male zelene lubenice. Veruje se da će porodica koja ove biljke unese u dom imati puno sreće.

Molitve Bogorodici za svaki dan u nedeljiMolitve Bogorodici za svaki dan u nedeljiU molitvi prednjači srce, uči pravoslavlje, a kada je vernik sam dobro je da izabere neko tiho mesto i da reči molitve govori…

Takođe, ovaj period je savršen za branje raznih plodova i pripreme hrane za zimu.

Prema starom verovanju žene u ovom periodu ne treba da započinju nove poslove, već da završe započeto.

Veruje se da je ovo period najprijatnijeg Sunca i širom Srbije organizuju s erazne manifestacije u čast Bogorodice.

Običaj je da se u ovom periodu sretnete sa starim prijateljima i obnovite prijateljstvo kako biste u miru i blagostanju sačekali zimu.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.