Mario Topolšek: razvijanje unutrašnjeg znanja uz Yi Quan

Ako je tiho u glavi, ako je mir u srcu, relaksacija u telu, ako ste prisutni sada - tada sve držite u jednom i možete slediti prirodni put života i veštine, savetuje Mario Topolšek, učitelj i osnivač škole ueči rju karate, tai či čuana i čuana...

Razvijanje unutrašnjeg znanja 1

Razvijanje unutrašnjeg znanja 1

Pokret je vid komunikacije sa sobom, drugim ljudima, unutrašnjeg sa spoljašnjim i sa energijom prostora. Mario Topolšek je svoj put izučavanja borilačkih veština, ali i izgradnje sopstvenog životnog pravca i misije, počeo 1965. u karate klubu Francuska, jednom od najstarijih klubova u Evropi, kod učitelja Taiđi Kazea, koji je u to vreme imao sedmi dan šotokan karate stila.

Taiđi Kaze je bio učenik Gičin Funakošija, najpoznatijeg učitelja i osnivača šotokan karatea. Nakon toga, Mario odlazi na Okinavu, ostrvo koje smatraju otadžbinom karatea, gde izučava ueči rju karate kod čuvenog učitelja Kaneia Uečia, majstora 10. DAN. Kanei je bio sin i učenik Kanbun Uečia, majstora veštine tigra, zmaja i ždrala koju je izučavao u Kini kod učitelja Šu Ši Va. Godine 1972. Mario osniva u Beogradu školu Ueči karate asocijaciju (Uechi Karate Association) koja je ujedno i prva u Evropi i tako započinje podučavanje Ueči rju karatea i kod nas.

Interesovanje za unapređenje ljudskog zdravlja i poboljšanja kvaliteta života, naveli su Maria Topolšeka da počne sa izučavanjem veštine tai či čuan (Tai Chi Chuan) 1973. koja je u svetu već uveliko bila popularna. Posle nekoliko godina predanog izučavanja pokreće prvu tai či čuan školu na prostorima bivše Jugoslavije.

Vežbajući predano i rukovodeći se svojim unutrašnjim principima, što je osobeno samo najvećim majstorima, učitelj Mario Topolšek dolazi do veštine u kojoj je sadržana esencija kako terapeutskog, tako i borilačkog aspekta, odnosno do „i čuan" (Yi Quan) veštine. Postaje učenik škole osnivača i čuana, učitelja Vang Šangđaia i pokreće prvu i čuan školu u Srbiji 2007. godine u okviru Život je pokret, gde i danas može da se vežba ova izvorna veština.

Predan rad učitelja Maria Topolšeka obeležen je brojnim međunarodnim priznanjima za širenje i podučavanje izvornih veština kako kod nas tako i u svetu. Autor je i pokretač mnogih projekata i seminara koji se održavaju po Evropi. Danas živi i radi u Češkoj, direktor je Evropske ueči karate federacije (Europian Uechi Karate Federation, EUKF) i Internacionalne Taičigong Akademije (International Taichigong Academy, ITA).

Yi quan - pesnica uma...

Povodom 50 godina rada, objavljena je treća knjiga Maria Topolšeka „Razvijanje unutrašnjeg znanja" koja nam pomaže da poboljšamo i proširimo kreativne mogućnosti i sposobnosti svog uma i tela. Ova knjiga sadrži koncentrat osnovnog izvornog principa ujdeinjenja uma i tela i ukazuje na osnovne greške u njihovoj upotrebi, kako to da razumemo i ispravimo, a sam učitelj Mario nam u ovom intervjuu daje kratke i korisne smernice kako možemo da da principe drevne veštine Yiquan upotrebimo u svakodnevnom životu.

Stres se može definisati kao razlika između naših očekivanja i onoga što se dogodi. Danas svi sve pripisuju stresu. Kako Vi, kroz svoja znanja, kroz iskustvo vežbača i kroz rad na harmonizovanju uma i tela vidite i objašnjavate stres?

O stresu bi moglo dosta da se napiše, jer je to vrlo složen problem koji ne može da se reši na lak način. Današnje moderno „takmičarsko" i „visoko razvijeno" tehnološko društvo stvorilo je jednog tihog i nevidljivog, ali vrlo opasnog, neprijatelja čoveka, koji se uvukao u svaku sferu života ljudi svih generacija. Ta sveprisutna pojava nosi naziv „sindrom stresa", a nalazi se negde pri samom vrhu uzročnika mnogih simptoma i bolesti.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.