Krsna slava na listi Uneska: Đurđevdan i srpsko kolo nominovani kao sledeći

Srpska slava upisana je na svetsku listu Uneska kao kulturno nasleđe čovečanstva, što obavezuje sve pravoslavne vernike da je neguju i prenose na buduće generacije...

Srpska slava je 27. novembra 2014. godine u sedištu Uneska u Parizu upisana na listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva. To je ujedno prvo zvanično uvrštavanje nekog našeg nematerijalnog nasleđa na reprezentativnu Uneskovu listu.

"Izuzetna nam je čast što je slava upisana na svetsku listu. To nas obavezuje da i dalje negujemo slavu u okviru naše tradicije, da se nastavi njeno prenošenje na buduće generacije" istakla je u Parizu pomoćnik ministra za kulturu Srbije Asja Drača Muntean.

Najvrednije srpske rukopise čuva Hilandar...

Konkretno, slava je na svetskom nivou dobila srpski epitet, kao blago našeg naroda, odnosno priznanje da je nasleđe koje postoji na našoj teritoriji. Naša sagovornica ističe da je bilo uloženo mnogo truda u koordinaciji ministarstava za spoljne poslove i kulturu Republike Srbije sa Centrom za nematerijalno kulturno nasleđe čije je sedište u Etnografskom muzeju u Beogradu, da bi se postigao ovaj uspeh.

Umetnost i mistika pod zaštitom: stećci nominovani za Listu svetske baštine UNESCO...

Zna se i šta će biti sledeći korak. "Već je pokrenuta procedura za nominaciju narodnog kola. Očekujemo da će Komitet Uneska sledeće godine razmotiriti upis ovog našeg nasleđa na svoju listu ", otkriva nam pomoćnica ministra za kulturu. Kao što se i očekivalo, nominacija Đurđevdana je odložena za naredno zasedanje. Predlog za unošenje Đurđevdana na listu zajedno su podnele Srbija, Rumunija, Moldavija, Turska, Makedonija i Hrvatska.

Izvor: Novosti.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.