Kraljevski put u podsvest: kako da tumačimo snove

Tumačenje poruka snova je delikatan zadatak za koji je potrebno ne samo vladati tehnikama tumačenja, već imati i razvijenu empatiju i intuitivnost.

Tumačenje snova je veoma odgovoran i delikatan posao koji, pored specijalne obuke i bogatog životnog iskustva, iziskuje i nadarenost. Nestručno tumačenje snova može imati vrlo negativne posledice po onoga čiji se san tumači. Iz tog razloga smo za sagovornike na ovu temu pozvali doktora Ivana Nastovića i njegovu saradnicu, psihoterapeutkinju Julijanu Milojević. Ivan Nastović je doktor psiholoških nauka i specijalista za kliničku i dubinsku psihologiju. Autor je sedam knjiga o psihologiji snova i njihovom tumačenju. Završio je dvogodišnju specijalizaciju na Szondijevom institutu u Cirihu i više od decenije vodi Centar za grupnu i individualnu analizu snova Unicorn - jedini te vrste na Balkanu. Njegova saradnica, Julijana Milojević, već 12 godina učestvuje u grupnoj analizi snova na iskustvenoj grupi koju profesor Nastović vodi četiri puta nedeljno u Beogradu, a tu je (pored još deset osoba) završila i trogodišnju edukaciju za analizu snova.

"Naši snovi su naš najbolji i najmudriji savetodavac, besplatan - a uvek na raspolaganju. Oni su naš kraljevski put u podsvest, skriveni izvor iz koga pribavljamo informacije iz nesvesnog koje uvek znaju šta nas muči i šta je za nas najbolje. Bacaju svetlost na potisnute unutrašnje konflikte, ukazuju na važnost dilema koje nas muče, upozoravaju na potencijalnu opasnost kojoj idemo u susret. Ako ostvarimo dobar kontakt sa svojim snovima i počnemo da slušamo njihove poruke, ostvarićemo bolji odnos sa samim sobom i drugima, kaže naša sagovornica Julijana Milojević.

Iako je Frojd još pre skoro jednog veka ukazao na važnost tumačenja snova, prosečan čovek veoma se retko upušta u njihovu ozbiljnu analizu. Svakodnevne brige i nedostatak vremena redovno se navode kao razlog, mada bi nam upravo rad na našim snovima omogućio uravnoteženiji život u kojem bismo imali više vremena, a manje stresa.

Ivan Nastović navodi da je terapeutski značaj snova daleko veći nego što se to pretpostavlja.

"Čak i ako ga ne pamtimo i ne razumemo, san je jedna vrsta sigurnosnog ventila koji smanjuje tokom dana nagomilan pritisak. Da bismo to shvatili, treba da znamo da odsustvo snova usled njihovog sprečavanja u REM fazi spavanja dovodi do psihičkih i somatskih poremećaja, pošto se u našem mozgu gomila ogromna masa nedovršenih, nedomišljenih i plitkih utisaka. Snovi rasterećuju i leče. Uvek treba da se zapitamo šta nesvesno želi da koriguje kod svesnog dela ličnosti. Osim što mogu predvideti buduće događaje i prognozirati razvoj neke situacije u našem životu, snovi nam mogu poslati i poruku o somatskom oboljenju i to mnogo pre njegovog manifestnog ispoljavanja. A značaj snova u stvaralačkom radu već je opisan u mnogobrojnim knjigama i studijama.

Moglo bi se ukratko reći da naša podsvest, taj mudri i maštoviti deo naše ličnosti, zaobilaznim putem šalje našem svesnom delu ličnosti upozorenja, savete, dijagnoze, prognoze, rešenja i inspiraciju. Snovi nam pomažu da spoznamo i prihvatimo ili korigujemo razne aspekte ličnosti, i poželjne i nepoželjne.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.

04/04/2015 Neff Body&Soul
Vrlo interesantan pristup i lepo obradjena tema! Postoji li mogucnost da Dr. Nastovic navede makar dve relevantne knjige, iz kojih se mozemo vise i bolje informisati o svemu? Ne mali broj sanovnika i tumaca simbola pravi veliku konfuziju za obicnog coveka, koji zeli protumaciti sta mu to podsvest porucuje. Unapred zahvalna! Pozdrav i uspesan rad kao i do sada! Nevena