Kako da pronađemo svrhu svog postojanja: odgovori koje nude joga, astrologija i poruke svemira

Svako od nas je jedinstvena ćelija u nekom većem telu sveta!
Svako od nas ima jedinstvenu ulogu koju mora da odigra, a ta uloga služi održavanju i napretku celine koje smo deo.

Većina nas duboko u sebi oseća da na ovom svetu ne postojimo samo kao biološke jedinke koje se hrane i razmnožavaju. Imamo svest i po tome se razlikujemo od ostalih živih bića. Naslućujemo da postoji poseban razlog našeg postojanja. Svoju životnu svrhu možemo da otkrijemo, a živeti u skladu sa njom znači pronaći svoje pravo mesto u svetu i trajnu sreću

Reč dharma na sanskritu je vrlo složenog značenja. Put, poredak, vrlina ili zakon neka su od pojednostavljenih značenja te reči. Istovremeno, ona znači i religijski ili moralni zakon, svetu dužnost, pravu prirodu, ispravan put ili božanski poredak. Sve to zajedno može nam se činiti vrlo apstraktnim dok dharmu ne počnemo da posmatramo kao sopstveni put, svoju životnu svrhu. Ali prvo pogledajmo veću sliku.

Da li ste se ikad zapitali kako seme „zna" da li treba da se razvije u stablo jabuke, u biljku paradajza ili u maslačak? Kako se majušne ćelije razvijaju stvarajući ljudsko biće? Nauka je otkrila da je to znanje sadržano u genima. Sićušni geni nose važne informacije koje će odrediti šta smo. Geni nose zapis o tome da li će se život razviti u biljku, životinju ili ljudsko biće.

Kome je teško oprostiti i da li postoji neoprostivo...

Ali, šta stoji iza tih informacija i procesa? Šta to pokreće beskonačan proces razvoja, rasta i propadanja u čitavoj prirodi i svemiru, i to sasvim usklađeno? Drevna mudrost joge sadržana u Vedama, kao i u mnogim jogičkim tekstovima, govori o tome kako jedna inteligencija ili sila prožima sve, od pojedinačne ćelije do dalekih galaksija. Postoji nevidljiva mreža koja u veliku celinu povezuje sve što postoji.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.