Kako da doprinesete svom prosperitetu

Sama reč prosperitet u mnogima pobuđuje izranjanje slike novca i svega što novac može da pruži, pa tako ovo stanje postaje nešto za šta mnogi veruju da se može kupiti.

Stanje izobilja se u Wikipediji definiše i kao „obilje vrednih izvora ili materijalnih poseda, ili kontrola istih”. Reč izobilje u engleskom jeziku (Wealth) ima koren u staroj engleskoj reči wela, koja potiče iz indo-evropskog korena. Osoba, zajednica, region ili zemlja koja poseduje obilje poseda ili izvora, smatra se zemljom izobilja.

Prosperitet je mnogima postao životni cilj, kome posvećuju isuviše energije i vremena. Fascinacija prosperitetom odnosno žudnja za napredovanjem, lagodnim životom i dobrom srećom, dovodi do toga da mnogi ne biraju način i sredstva da dosegnu ova stanja. Izjednačavajući prosperitet sa svojom opsesijom novcem i uspehom, mnogi bukvalno stavljaju sve ostale aspekte života na stand-by, posvećujući se cilju čije ostvarenje možda i nije sasvim u njihovim rukama...

Kako možete sami da doprinesete svom prosperitetu:

1. Odvojite vreme za sebe, uprkos svim preprekama; držite se svoje odluke da imate vreme za sebe.
2. Odvojite vreme za uživanje u druženju i razmeni sa porodicom i prijateljima; na nedeljnom nivou.
3. Kad prekoračite kućni prag, zaboravite na svoj posao, ne unosite ga u kuću.
4. Odustanite od pokušaja da kontrolišete sve oko sebe. Neke stvari, očigledno, nisu u domenu vaše kontrole, pa je uzaludno brinuti.
5. Uvedite zdravlje u svoj život; šetajte se barem 3 x nedeljno.
6. Setite se šta vam je zaista značajno i donosi vam radost, i počnite da se bavite time. Dozvolite sebi - hobi.
7. Prestanite da stavljate novac na počasno mesto u svom životu i da mu dajete moć da kontroliše vaše raspoloženje, odnose, zdravlje...
8. Ponekad, pomozite nekome.
9. Svaku životnu situaciju sagledajte kao novu i različitu od svake druge. Budite radoznali prema svakom novom danu, jer svaki novi dan je jedinstven i – neponovljiv.
10. Budite mudri i – više uživajte u životu.

Perspektiva kineske metafizike i Feng Shui-ja

Prosperitet je verovatno najpoželjnije stanje i glavni cilj kome streme savremeni ljudi. O prosperitetu se govori i sanjari, a do sada je napisano mnoštvo knjiga o tome kako ga postići i zadržati. Pri tome, sama reč prosperitet u mnogima pobuđuje izranjanje slike novca i svega što novac može da pruži, pa tako ovo stanje postaje nešto za šta mnogi veruju da se može kupiti.

U savremenom svetu, ekonomski aspekt prosperiteta često je u sukobu sa drugim aspektima života i negativno utiče na zdravlje, sreću ili spiritualni aspekt prosperiteta (kako ga mnogi zamišljaju). Opsesija prosperitetom (ili možda je bolje reći: novcem) navodi ljude da rade dugo i da tako, na dugoročnim osnovama, zanemare kako svoje zdravlje tako i porodicu.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.