Jedinstvena etika srca

Novoj etici u velikoj meri doprinose žene svojim ličnim trudom, ističe Dalaj Lama.

Moderna etika ne može biti utemeljena na religijskom delovanju nego je treba graditi na univerzalnoj, sekularnoj etici koja poštuje kako verujuće tako i neverujuće. U pitanju je etika koja se temelji na širini srca, na značenju poštenja, otvorenosti I harmonije. "Tek kad pomislite na druga bića, na povezanost cele planete, možete smisleno upotrebiti svoju inteligenciju." To su misli koje tokom trajanja njegove treće posete Sloveniji, u maju 2012. godine, isticao Dalaj Lama, jedan od najvećih moralnih autoriteta današnjice, koji od 1959. godine živi u prognanstvu u Indiji.

Ljudi su društvene životinje i zato je harmonija za nas veoma važna. Pčele i mravi, koji ne poznaju ustav i policiju, ispomažu se i deluju usklađeno. Po mišljenju tibetanskog vođe, toj novoj etici u velikoj meri doprinose žene svojim ličnim trudom. "Žene su po svojoj prirodi osetljivije od drugih bića, poseduju vise altruizma i duše i zato je važno da se osveste i prihvate tu svoju ulogu i odgovornost i u javnom životu."

Žene imaju odećaj za međusobnu solidarnost pri rešavanju problema koji su zbog naše međuzavisnosti deo naših zajedničkih problema. Velika odgovornost leži na mladim generacijama. "Moja generacija pripada prošlosti, nova generacija su mladi koji moraju izgraditi vek saosećanja i harmonije. Važne su dve stvari, srce i zdrav razum, kojim morate ostvariti naš zajednički cilj." Vi mladi ste ti, koji istinski pripadate 21. veku. Vi lako možete da promenite svet. A to je moguće uz viziju i trud, uz pravu viziju i pravi trud.

 

Vesna Fister

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.