Izložba ličnih stvari patrijarha Pavla: skromni život božjeg čoveka

Skupe stvari patrijarh Pavle nije kupovao, a vredne poklone darivao je drugima... deo njegove zaostavštine može se videti na izložbi koja se otvara 27. novembra 2014. godine.

Bogoslužbeni predmeti i knjige, odežde, ordenje, pribor za pisanje, panagije i naprsni krstovi, mašine za šivenje i kucanje, mantije, kaputi, obuća, čiviluk, alat, malo poznate fotografije, knjige... Ovo su samo neki od oko 180 predmeta iz zaostavštine blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla, koji će 27. novembra 2014. godine pa sve do poslednjeg dana januara biti izloženi u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

Nazvana po patrijarhovoj knjizi „Svedočim, samo...", izložba će, po rečima Vladimira Radovanovića, upravnika Muzeja SPC, kroz predmete koje je patrijarh svakodnevno koristio, najbolje svedočiti, pokazati i prikazati njegovu arhipastirsku ličnost.

Tajni smisao molitve...

- Skromno je živeo, skromni su i predmeti koje je upotrebljavao, i po broju i po izgledu - kaže Radovanović. - Podelili smo ih u tri celine, koje vreme patrijarha Pavla prikazuju kroz svetovni, monaški i period dok je bio prvi među jednakima.

O svetovnom Gojku Stojčeviću najbolje govore fotografije, od prve iz 1924. godine, u školi u Kućancima, do onih sa školskim drugovima, prijateljima i rođacima, fotografisanim dok 1946. nije obukao monašku rizu u manastiru Blagoveštenje.

- O „zlatnim rukama" koje je izveštio tokom svetovnog života, a koje nisu prestajale da stvaraju gotovo do poslednjih meseci patrijarhovog života, svoju priču na ovoj izložbi kazuju alat i šivaći pribor.

Njime je sam napravio malu lampu koja je bila na njegovom stolu, „reciklirao" obuću čije đonove je „presvlačio" takozvanom tjubeles gumom, popravljao sve što se popraviti moglo, krpio i zašivao - priča naš sagovornik i pokazuje nam jednu od patrijarhovih cipela pedantno „popravljenih" i nošenih dok zaista nije došlo krajnje vreme za kupovinu novih.

Nedaleko od njih izložena je i čuvena patrijarhova svečana odežda. Ona sa plavo-belim krstovima. Ona u kojoj ga najbolje i najčešće pamtimo. U njoj ga, čini se, i danas vidimo.

- O materijalnoj vrednosti izloženih predmeta, izlišno je da se govori. Njihova najveća vrednost je u tome što ih je nosio i koristio patrijarh. Skupocene stvari nije kupovao, a takve, dobijene, poklone je darivao onima kojima su bili potrebni, onima kojima je trebalo pomoći kad im je bilo najteže. Da im se nađe. Naročito u vreme ratova koji su besneli tokom devedesetih - otkriva Radovanović.

Zato je skupocenosti na ovoj izložbi malo. Vredno je ordenje dobijeno od Republike Srbije, Republike Srpske, Vaseljenske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve, kao i njemu dragi pokloni od poglavara drugih pomesnih pravoslavnih crkava.

Poseban deo izložbe čine uveličane misli i pouke, kao i zabeleške pisane patrijarhovom rukom, prepoznatljivim zelenim mastilom.

Slava treba da bude skroman i pobožan susret...

- Ovo je zapravo pravi mali poduhvat studenata Filološko-umetničkog fakulteta iz Kragujevca koji su za Udruženje novinara Srbije realizovali projekat „Ćirilični fontovi - pišite kao znameniti Srbi". U okviru tog projekta, urađeno je pet digitalizovanih fontova. Jedan od njih je i font patrijarha Pavla, koji smo za ovu priliku iskoristili kako bismo uveličali i predstavili ono što je Njegova svetost pisao - kaže Radovanović.

- Svi izloženi predmeti deo su zaostavštine patrijarha Pavla koja se nalazi u manastiru u Rakovici. Zato planiramo da u toj svetinji otvorimo muzej u kom će biti stalno izloženi svi predmeti iz zaostavštine Njegove svetosti blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla - kaže Vladimir Radovanović, upravnik Muzeja SPC.

Izvor: Novosti

 

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.