Deepak Chopra - spiritualni guru poznatih

Šta nas čini zdravim, uspešnim i mudrim? Deepak Chopra tvrdi da zna...

Iza njega stoji dvadeset miliona prodatih knjiga. Ako je iko poslednjih decenija imao veliki uticaj na holističku medicinu, onda to mora biti doktor Deepak Chopra. Britanski Gardian naziva ga „rok zvezdom nove spiritualnosti“, američki Time „pesnikom-prorokom alternativne medicine“, a izgleda da su njegove knjige čitali svi, od Oprah do dalaj-lame

Deepak Chopra (1946) doktor je i pisac školovan u Indiji i SAD-u koji uglavnom piše o spiritualnosti i temama iz mind body holističke medicine. Na njega su uticala, po njegovom priznanju, učenja vedanta i Bhagavad Gita, kao i Jiddu Krishnamurti, i oblast kvantne fizike.

„Na moju duhovnu revoluciju najviše su uticali, po važnosti: moja majka, moj otac, očeva majka, moja baka, i kasnije J. Krishnamurti i Maharishi Mahesh Yogi.“

Deepak Chopra ima poseban uticaj i mesto u New Thought Movementu.

Njegove knjige uvek su u vrhu bestselera, a napisao ih je više od pedeset: Sedam duhovnih zakona uspeha, Telo i duh, reka večnosti, Kvantno izlečenje, Knjiga tajni, Put čarobnjaka, Put do ljubavi, Stvaranje zdravlja... Neumoran i neizmerno produktivan, sa svojim slavnim prijateljima poput Madonne, Goldie Hawn, Demi Moor, Charlieja Shina i drugih izdao je CD ljubavnih pesam Sufi pesnika Rumija. Autor je i više od trideset audio i video serijala, i pet nagrađivanih TV emisija: Telo, um i duša (Body, Mind and Soul), Sedam duhovnih zakona uspeha (The Seven Spiritual Laws of Success), Put čarobnjaka (The Way of the Wizard), Kristalna pećina (The Crystal Cave) i Alhemija (Alchemy). Dr Chopra je direktor obrazovnih programa u svom centru The Chopra Center for Well Being i predsednik i suosnivač Chopra Centra for Wellbeing u Karlsbadu, u Kaliforniji. Lista njegovih ostvarenja i angažovanja je zapanjujuća i dugačka: predsednik je Alijanse za novo čovečanstvo (Alliance for a New Humanity), viši je naučnik istraživačkog centra Gallup, redovno organizuje „Dušu liderstva“ (Soul of Leadership), kurs mentorstva za korporativne i političke lidere, i redovan je predavač širom sveta, na konferencijama, dobrotvornim večerama, vrhunskim univerzitetima poput Harvarda i Stanforda… Kroz svoj rad govori o bitnoj vezi između tela, uma, duha i lečenja. Kako kaže, njegova misija je da spoji tehnološka čuda Zapada sa mudrošću Istoka.

Oni koji ga poštuju i čitaju zovu ga guruom novog doba, ali ne tako retko naići ćete i na osporavanje poput onog da je Chopra čovek mašina masovne proizvodnje spiritualnosti. Svet očigledno ima veliku potrebu za duhovnošću, a Deepak Chopra našao se u pravo vreme na pravom mestu, dajući čovečanstvu ono za čim žudi. A to nije više novca, više garderobe i materijalno blagostanje, već kako sačuvati i povratiti zdravlje, šta je vitalno telo i kako um ostaje vitalan, šta je mudrost tela i šta nam govore naše emocije. Govori i piše o ćutanju, meditiranju i utišavanju unutrašnjeg dijaloga, o našem unutrašnjem životu, o tome zašto starimo, kako se lečimo… Smatra da naše najdublje misli i osećaji igraju značajnu ulogu u lečenju pacijenata. Površnom svetu koji živimo ne možemo zameriti što želi da zakopa dublje.

Zapad uči da meditira

Verovatno znate da je Maharishi Mahesh Yogi bio guru grupe BEATLES. Šezdesetih godina prošlog veka doneo je tehniku transcendentalne meditacije (TM) na Zapad i bezrezervno delio svoja učenja. Deepak je tada bio endokrinolog i četiri godine praktikovao je meditaciju kada je sredinom osamdesetih upoznao Maharishija. Na Maharishijev podsticaj proučava staru tradiciju ajurvede da bi ubrzo postao direktor Maharishi ajurveda zdravstvenog centra za stres menadžment u Americi.

Maharishi je bio Choprin guru, podučavao ga je vedanti i naprednim meditacionim tehnikama, a Chopra je bio njegov lekar i jedan od njegovih glavnih učenika i emisara koji je putovao svetom promovišući transcendentalnu meditaciju. Deepak je uvek govorio da bez Maharishija Zapad ne bi naučio da meditira.

Razlog zbog kojeg je saradnja Maharishija i Chopre okončana obavijen je velom misterije; priča se o rivalitetu između njih dvojice, a možda je to samo bio prirodan prekid između učenika i učitelja. Na kraju, nije ni bitno šta se dogodilo između te dvojice inspirativnih ljudi; njihova veza ostavila je traga u svemu što Deepak deli sa nama u svojim knjigama, predavanjima i učenjima. Kada je Maharishi umro, Deepak je na svom blogu napisao: „Maharishi, guru od koga sam sve naučio, započeo je MAHASAMADHI (veliku meditaciju) u veče 5. februara 2008“, odajući tako najveće poštovanje svome učitelju.

Kada su im se putevi razišli, Deepak je razvio zasebni sistem meditacije nazvan iskonska zvučna meditacija (Primordial Sound Meditation), koji je zasnovan na starim vedskim učenjima i TM-u. U zavisnosti od datuma, vremena i mesta vašeg rođenja, vama se daje individualizovana mantra, „vibracija koju je univerzum stvarao u trenutku vašeg rođenja“.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.