Danas su Božićne poklade - praznik radosti: evo koji običaji donose sreću

Božićne poklade su praznik praštanja i radosti - evo šta treba da uradite za sreću i mir u duši!

Pravoslavni vernici u Srbiji proslavljaju Božićne poklade, odnosno dan pred Božićni post, piše Lovesensa.

Pošto se obeležava dan pred post koji će trajati oko 40 dana, poklade su uglavnom praznik u kojem se sprema bogata trpeza i uživa se sa porodicom.

Postoje razni običaji vezani za Božićne poklade, a najčešće su paganskog porekla i odnose se na zaštitiu od mračnih sila.

Nekada se praktikovao običaj da povorka maskiranih momaka i devojaka ide kroz selo i grad, pevaju, zabavljaju se i idu od kuće do kuće, a meštani ih daruju raznim poslasticama.

Da li je post tajna dugog životaDa li je post tajna dugog životaPost, čak i povremen, pored toga što pomaže pri smanjenju telesne težine sprečava i rizik od bolesti poput raka i dijabetesa.

Poklade se praktikuju širom sveta. Povorke i karnevali pod maskama karakteristični su za Italijane, Hrvate, Francuze, Nemce, Špance, Latinoamerikance i druge. Slave se i među pravoslavcima, naročito u Grčkoj i Rusiji. Poklade se u Rusiji obeležavaju praznikom Maslenica. Većina pokladnih tradicija uključuje ceremnoijalno spaljivanje lutke od slame koja može imati različita simbolična značenja.

Smatra se da na Božićne poklade treba oprostiti i očistiti srce kako bismo rasterećeni i čiste duše ušli u period posta.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.