Danas se slavi Spasovdan: ovi običaji i rituali donose sreću, štite od loše energije i privlače blagostanje

Ako ovo voće pojedete na Spasovdan, veruje se da vas čeka zdravlje i sreća!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Spasovdan, odnosno praznik posvećen Vaznesenju Gospodnjem, piše Lovesensa.

Spasovdan se još naziva i Dan spasa. Prema verovanju ovaj praznik simbolizuje događaj kada se Isus Hrist poslednji put javio svojim učenicima, a zatim se uzneo (vazneo) na nebo.

Spasovdan se uvek obeležava 40 dana nakon Uskrsa i uvek se praznuje četvrtkom.

Za Spasovdan se vezuju razni običaji i narodna verovanja, a jedan od njih je da danas ne treba raditi teške fizičke poslove.

Kako se izboriti sa zabrinutošću: pravoslavni saveti za teške trenutke i vreme bolaKako se izboriti sa zabrinutošću: pravoslavni saveti za teške trenutke i vreme bolaSve bolesti proizilaze iz briga i nerviranja... Onaj ko se boji da će pasti, sve vreme se vuče! Sv. Porfirije Kavsokalivit

Krst je glavni deo rituala na Spasovdan. U nekim krajevima Srbije veruje se da danas svako treba od leksovih grančica da napravi krstić. Onda se taj krstić stavlja u dom i veruje se da će štititi porodicu i onoga ko ga je napravio čitave godine. Krst napravljen na Spasovdan prema narodnom verovanju predstavlja zaštitiu od negativne energije i mračnih sila.

Pre zore, na Spasovdan Krstonoše pohode zapise - osveštana stabla, najčešće hrastove ili neke voćke, mahom divlje kruške. Noseći barjake i krst, narod stiže pod stablo zapisa, kiteći ga vencima cveća i darujući raznim đakonijama.

Pravoslavni saveti: kako naučiti iskreno praštanjePravoslavni saveti: kako naučiti iskreno praštanjePraštanjem dosežemo stanje čistog duha i privlačimo zdravu energiju...

Običaj je da se na Spasovdan pre doručka jedu jagode.

Prema narodnom verovanju, na Spasovdan ne treba spavati preko dana jer ćemo biti pospani cele godine.

Stari običaj je da se na Spasovdan treba okupati u moru ili reci.

Izvor: Lovesensa/Stil

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.