Danas se slavi Preobraženje: evo zašto danas treba pogledati u nebo i jesti jedno voće (OBIČAJI)

Običaji i rituali na Preobraženje - danas pogledajte u nebo i ovo uradite za zdravlje i blagostanje!

Pravoslavni vernici u Srbiji 19. avgusta proslavljaju Preobraženje Gospodnje, praznik koji se slavi u znak sećanja na trenutak kada je prvi put bila vidljiva Hristova božanska priroda, piše Lovesensa.

Za ovaj praznik se vezuju razni običaji, a jedan od njih je osveštavanje i poklanjanje grožđa. Postoji verovanje da grožđe postaje najlepše i najslađe nakon Preobraženja.

Praznici i verovanja: zašto pred Preobraženje Gospodnje deca gledaju u zvezdano neboPraznici i verovanja: zašto pred Preobraženje Gospodnje deca gledaju u zvezdano neboBez obzira na to što se ovaj praznik obeležava u jeku leta, prema narodnom verovanju Preobraženje Gospodnje pokazuje da se leto…

Prema starom verovanju, na ovaj praznik ne treba spavati ni plakati, jer tako privlačmo neprijatna osećanja tokom cele godine. Postoji i stari običaj da se na ovaj praznik beru lešnici koji se kasnije koriste kao prirodni lek.

Prema starom običaju, devojke i žene danas treba da započnu neki posao kako bi im u narednom periodu sve išlo od ruke.

Postoji običaj da danas treba pogledati u nebo i pomoliti se za zdravlje i blagostanje.

Preobraženje: kada je lice Gospoda sjalo kao suncePreobraženje: kada je lice Gospoda sjalo kao suncePraznik Preobraženje Gospodnje posvećen je trenutku kada se, kako kaže hrišćansko predanje, Hristos na gori Tavor pred apostolima…

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.