Danas se proslavlja Mitrovdan: prema starom verovanju treba izbegavati ove 3 stvari (OBIČAJI I RITUALI)

Evo koji običaji i verovanja se praktikuju na praznik Mitrovdan!

Pravoslavni vernici u Srbiji 8. novembra proslavljaju Mitrovdan praznik posvećen Dimitriju Solunskom, piše Lovesensa.

Dimitrije Solunski bio je antički zapovednik koji je odbio da izvrši naređenje cara Maksimilijana o progonu hrišćana i javno je propovedao tu veru. Zbog toga je nastradao, a veruje se da mesto gde počiva odiše bosiljkom i smirnom, zato ga nazivaju Mirotočivi.

Kako se izboriti sa zabrinutošću: pravoslavni saveti za teške trenutke i vreme bolaKako se izboriti sa zabrinutošću: pravoslavni saveti za teške trenutke i vreme bolaSve bolesti proizilaze iz briga i nerviranja... Onaj ko se boji da će pasti, sve vreme se vuče! Sv. Porfirije Kavsokalivit

U Srbiji postoji vleiki broj hramova koji su posvećeni ovom svecu, ali za praznik se vezuju i razni običaji, verovanja i rituali.

Prema starom verovanju, na današnji dan se može predvideti kakva nas zima očekuje. Verovalo se da ukoliko je hladno na Mitrovdan, očekuje nas duga i hladna zima sa puno snega.

Smisao i pravila pravoslavnog postaSmisao i pravila pravoslavnog postaVoljno uzdržavanje od jela, pića, nečistih misli, dela i reči u svim kulturama je poznat kao post! Koji sve postovi postoje u…

Staro narodno verovanje je i da na Mitrovdan treba da ostanete u svom domu. To ne znači da ne treba posetiti prijatelje i porodicu, ali prema običaju na ovaj praznik treba prenoćiti u svom domu kako bi u njemu čitave godine vladao mir.

Nekada se na Mitrovdan u svaki ugao sobe stavlja belutak jer se verovalo da sprečava negativnost, a prema starom verovanju danas ne treba uzimati makaze, vreteno i češalj.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.