Danas se praznuje Duhovski utorak: jedan običaj donosi sreću, a evo šta treba izbegavati

Pravoslavni vernici proslavljuju Duhove, a evo koji se običaji poštuju na Duhovski utorak...

Praznik Duhovi slavi se tri dana, a treći dan se naziva Duhovski utorak i za njega se vezuju različiti običaji, piše Lovesensa.

Ovim praznikom obeležava se silazak Svetog duha na apostole i uvek se slavi 50 dana nakon Uskrsa, odbnosno 10 dana nakon Hristovog Vaznesenja. Praznik se u narodu naziva i Pedesetnica.

Duhovski utorak je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom, pa se danas izbegavaju teški fizički poslovi, već dan treba posvetiti molitvama.

Prema crkvenim pravilima na ovaj praznik ne treba postiti, kao ni cele nedelje, jer od 17. do 23. juna traje trapava nedelja.

Običaj je da se na Duhovski utorak unose grane lipe ili druge grane sa zelenim lišćem u crkvu, kao i cveće i cvetni venci.

Vernici prema narodnom običaju na ovaj praznik pletu vence od cveća. Vence ostavljaju u crkvi ukrašavajući ikone, a neke odnose kući i čuvaju za privlačenje sreće i napretka.

Danas je Duhovski ponedeljak - važan praznik: jedan običaj štiti dom i porodicu od loše srećeDanas je Duhovski ponedeljak - važan praznik: jedan običaj štiti dom i porodicu od loše srećeEvo šta žene treba da urade na Duhovski ponedeljak...

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.