Danas je veliki hrišćanski praznik koji slavi LJUBAV: evo kako da privučete zdravlje i radost u dom na Mladence

Mladenci su hrišćanski praznik koji slavi večnu ljubav, a evo koje jelo danas treba da imate na trpezi!

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Mladence, a na ovaj hrišćanski praznik poštuju se različiti običaji za koje se veruje da privlače ljubav i sreću, piše Lovesensa.

Mladenci se slave u čast stradanja 40 Sevastijskih mučenika, ali kroz istoriju, običaji na ovaj praznik su se menjali i prilagođavali vremenima, a mnogi rituali povezuju se sa paganizmom.

Ako postite Veliki post, ovo važno pravilo ne smete zaboraviti: evo šta treba da uradite svaki dan za pročišćenje dušeAko postite Veliki post, ovo važno pravilo ne smete zaboraviti: evo šta treba da uradite svaki dan za pročišćenje dušeVeliki post je počeo 11. marta i trajaće sve do Vaskrsa 28. aprila 2019. godine - evo na koje pravilo tokom posta ne smemo da…

Mladenci se uvek proslavljaju u vreme Velikog posta, pa je običaj da se danas pripremaju posna jela. Prema narodnom verovanju na ovaj praznik žena treba rano ujutru da ustane i pripremi 40 kolačića koji se nazivaju mladenčići.

Na posnoj trpezi treba da se nađu i med, kuvana korpiva i zelje. Prema verovanju ovom hranom čistimo telo i krv i privlačimo zdravlje i dobru energiju u dom.

Patrijarh Pavle: O postu i pričešćivanju

Mladence najviše slave bračni parovi koji su se nedavno venčali i pripremaju trpezu za goste. Gosti su uglavnom najbliža porodica i prijatelji koji na ovaj praznik daruju mladence. Ovako se simbolično proslavlja ljubav parova. Veruje se da će proslavljanjem ovog praznika, par imati večnu ljubav, baš kao što su 40 Sevastijskih mučenika istrajali u ljubavi prema Hristu.

Na ovaj dan slavimo vezanost sa partnerom, privlačimo bračnu sreću i slavimo najlepše osećanje - LJUBAV.

Recept za kolače mladenčiće:

Sastojci:

  • 1/2 kg mekog brašna
  • 1 sveži kvasac
  • 1 kašičica smeđeg šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 dl tople vode
  • 0,5 dl ulja
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • izrendana kora od organske pomorandže
  • med
  • suvo grožđe ili karanfilić

Priprema:

Umesite glatko testo od brašna, vode, kvasca, šećera, ulja, pomorandžine korice i soli. Ostavite na toplom pola sata da testo naraste, premesiti ga, rastanjiti na debljinu 0, 5 cm, pa napraviti 40 pogačica (vaditi ih čašom ili odgovarajućom modlom). Jako je važno da bude tačno četrdeset kolačića, ako vam preostane testo zadnji kolačić može da bude nešto veći.

Kolačiće izbosti na nekoliko mesta sa bosiljkom, poređati u pleh i pustiti da malo nadođu. Peći ih oko 20 minuta i još tople premazati medom. Radi dekoracije u sredinu možete da stavite zrno suvog grožđa ili karanfilić.

Izvor: Lovesensa/Coolinarika

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.