Danas je Veliki četvrtak - važni običaji i rituali na praznik: evo šta danas nikako ne treba da radite

Hrišćanski praznik koji slavi šansu za pročišćenje duše - evo koji običaji se poštuju na Veliki četvrtak!

Veliki četvrtak je značajan praznik za pravoslavne hrišćane jer je tog dana ustanovljeno pričešće koje pomaže vernicima da pročiste dušu i izbace iz srca negativnost, piše Lovesensa.

Veruje se da na Veliki četvrtak ne treba slaviti, pevati ili igrati, jer se pripremamo za najtužniji hrišćasnki praznik Veliki petak.

3 najvažnije poruke Uskrsa: evo šta treba da uradite na ovaj praznik3 najvažnije poruke Uskrsa: evo šta treba da uradite na ovaj praznik3 istinske poruke Uskrsa! Ovaj praznik donosi važne životne lekcije i slavi život...

U nekim delovima Srbije, umesto na Veliki petak, jaja se farbaju na Veliki četvrtak. Takav običaj poštuje se na Kosovu, a prvo ofarbano jaje naziva se strašnik i veruje se da štiti kuću od bolesti i loše energije. U Rusiji se na Veliki četvrtak priprema uskršnji kolač od slatkog testa.

Prema starom običaju danas treba izbegavati fizičke poslove i umesto napornom radu, posvetite se molitvi.

Nekada je postojao ritual u kojem žene na Veliki četvrtak odlaze na reku, pale sveće, vezuju ih za daske i puštaju da plove niz reku. Ovim običajem odavalo se poštovanje dušama umrlih.

24 super ideje za farbanje jaja za Uskrs: lako do najlepših šara i boja na uskršnjim jajima (VIDEO)

Veruje se da će dušu pročistiti oni koji se danas pričeste, odnosno oni koji su poštovali pravila posta.

Nakon Velikog četvrtka sledi Veliki petak, praznik kojim se obeležava stradanje Isusa Hrista. Pravoslavni hrišćani obavezno poste na ovaj praznik, a običaj je da se farbaju uskršnja jaja.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.