Danas je važan praznik, a jedan ritual donosi sreću i bogatstvo u dom: evo kako da znate kakva vas godina očekuje

Običaji, rituali i narodna verovanja na praznik Sveta Tri Jerarha!

Pravoslavni vernici u Srbii danas slave praznik Sveta Tri Jerarha, a veruje se da se jednim lepim običajem na ovaj datum može zaštititi dom od negativne energije, piše Lovesensa.

Sveta Tri Jerarha je praznik koji je posvećen svecima Vasiliju Velikom, Grigoriju Bogoslovu i Jovanu Zlatoustom. Sveti Vasilije Veliki je poznat kao duhovni učitelj, Sveti jovan Zlatousti je poznat kao propovdnik jevanđelja, a Sveti Grigorije Bogoslov je tumačio dogmu, pa je po tome dobio i ime.

Vladeta Jerotić o velikoj i najtežoj hrišćanskoj vrlini: ovo pomaže da se lakše suočite sa teškoćama u životuVladeta Jerotić o velikoj i najtežoj hrišćanskoj vrlini: ovo pomaže da se lakše suočite sa teškoćama u životuDa li je smirenje zaista moguće i koliko je važno da budemo u harmoniji sa samim sobom kako bismo se lakše nosili sa svim…

Prema narodnom verovanju ovi sveci štite od zime, mraza i vetrova. Veruje se da po vetru koji duva na ovaj praznik možemo zaključiti kakva će biti naredna godina. Istočni vetar je simbol za nestašicu, zapadni za blagodet, južni za dobru i bogatu godinu, a "severac" sluti na lošu godinu. Ako nema vetra, veruje se da ćemo tokom godine privući dobru energiju i obilje.

Stari običaj nalaže da na ovaj praznik u domu treba da se čuje muzika, jer njene vibracije u kuću unose radost, pozitivnu energiju i štite od bolesti.

U crkvenom klendaru se ovaj praznik obeležava kao crveno slovo, pa pravoslavni vernici izbegavaju da rade teže fizičke poslove u toku dana.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.