Danas je Vavedenje - praznik posvećen Bogorodici: žene se danas mole za ostvarenje jedne želje

Evo koji običaji se poštuju na praznik Vavedenje Presvete Bogorodice!

Pravoslavni vernici u Srbiji 4. decembra proslavljaju Vavedenje Presvete Bogorodice, piše Lovesensa.

Vavedenje je jedan od 12 najvažnijih praznika i u kalendaru je obeležen crvenim slovom.

Ovaj praznik predstavlja uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put kročila u hram u pratnji svojih roditelja, Svetog Joakima i Ane.

Vavedenje: slava posvećena Bogorodici, jedinoj ženi koja je stupila na tlo Svete goreVavedenje: slava posvećena Bogorodici, jedinoj ženi koja je stupila na tlo Svete goreUspomena na uvođenje Bogorodice u Jerusalimski hram i njeno stupanje u oltar slavi se na dan 4. decembra, a uz brojne pravoslavne…

Prema predanju Bogorodica je u hramu provela 12 godina, a posle smrti roditelja otišla je da živi kod Josifa iz Nazareta i u njegovom domu dobila je blagovest od arhanđela Gavrila.

Vavedenje je jedan od pet velikih praznika posvećenim Bogorodici, a neke porodice je proslavljaju kao krsnu slavu. Takođe, praznik Vavedenje slavi i manastir Hilandar.

Molitve Bogorodici za svaki dan u nedeljiMolitve Bogorodici za svaki dan u nedeljiU molitvi prednjači srce, uči pravoslavlje, a kada je vernik sam dobro je da izabere neko tiho mesto i da reči molitve govori…

Bogorodica se smatra zaštitnicom žena i majki. Zato postoji stari običaj da na današnji dan treba da se pomole sve žene koje žele da imaju decu.

Nekada je postojao običaj da se na Vavedenje okupljaju tek udate devojke i da stavljaju cveće u kosu kako bi ih pratila sreća.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.