Danas je Savindan - ovo su najvažniji običaji: evo kako da privučete sreću i uspeh na praznik Svetog Save

Ovaj kolač se pravi na praznik Svetog Save - evo koji običaji donose sreću i uspeh na Savindan...

Pravoslavni vernici u Srbiji 27. januara proslavljaju praznik posvećen Svetom Savi, najvećem srpskom svetitelju, zaštitniku škola, učitelja i đaka, piše Lovesensa.

Sveti Sava bio je srpski princ, književnik, diplomata, monah, iguman manastira Studenica i prvi srpski arhiepsiskop.

Kada je od svog oca, Stefana Nemanje dobio na upravu teritorije Zahumlje, Sveti Sava je otišao u manstir i zamonašio se. Umesto dvorskog života i titule, izabrao je duhovni život.

Drevna predanja i legende: kako se rodio Sveti SavaDrevna predanja i legende: kako se rodio Sveti SavaKult Svetoga Save u staroj srpskoj državi bio je vrlo veliki, a u narodu se ispredaju brojne legende o njegovom životu...

Sveti Sava ostavio je za sobom više pisanih dela, a smatra se da je jedan od najznačajnijih pisaca i pravnika iz Srednjeg veka u Srbiji.

Savindan proslavljaju škole širom Srbije, pa na ovaj praznik đaci i profesori organizuju razne predstave i priredbe.

Za ovaj praznik vezuje se i nekoliko starih običaja i rituala koji su poznati u srpskoj tradiciji. Stari običaj nalaže da na Savindan ne treba nositi creveno, niti oštriti noževe ili neko sečivo, jer tako privlačimo gubitak i neuspeh.

Verovalo se da se na dan Svetog Save može predvideti kakva godina je pred nama, a grmljavina je prema predanju vrlo loš znak.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.