Danas je praznik Vere, Nade i Ljubavi i njihove majke Sofije: ako imate ćerke, važno je da uradite ovaj OBIČAJ

Danas se slave Vera, Nada, Ljubav i njihova majka Sofija - evo koji se stari običaji poštuju na ovaj praznik!

Pravoslavni vernici u Srbiji 30. septembra proslavljaju praznik posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi, Ljubavi i njihovoj majci Sofiji, piše Lovesensa.

Sveta Sofija, čije ime znači mudrost, živela je u 2. veku pre nove ere. Usvojila je postojane vrline i zalagala se za hrišćanski način života koji je prenela i na svoje tri ćerke. Sofija je ćerkama dala imena baš prema tri osnovne i neophodne vrline u hrišćanstvu - Vera, Nada i Ljubav.

Sve tri ćerke su stradale u progonima hrišćana, a zatim je stradala i njihova majka Sofija.

Ovaj praznik posebno slave majke i ćerke. Veruje se da danas majke i ćerke treba više vremena da provedu zajedno, da se posvete jedna drugoj, a stari običaj je i da majka nešto pokloni ćerki na ovaj sveti praznik.

Takođe, veruje se da se na ovaj praznik treba uzdržavati od negativnih misli, a najviše blagoslova privlači svako ko se danas iskreno posveti svojim bliskim ljudima.

Molitva za majku Sofiju i njene tri ćerke: zašto su Vera, Ljubav i Nada najvažnije hrišćanske vrlineMolitva za majku Sofiju i njene tri ćerke: zašto su Vera, Ljubav i Nada najvažnije hrišćanske vrlineNa dan 30. septembra pravoslavni hrišćani posvećuju uspomeni na tri ćerke mučenice Sofije: Ljubav, Veru i Nadu...

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.