Danas je praznik Svetog Ćirila i Metodija, a važno je poštovati jedan običaj: evo šta nikako ne treba raditi na ovaj praznik

Sveti Ćirilo i Metodije slave se zbog svoje posvećenosti hrišćanskoj veri i opismenjavanju slovenskih naroda!

Pravoslavni vernici u Srbiji danas slave Svetog Ćirila i Metodija, ravnoapostolsku braću koja predstavljaju stubove pismenosti kod Slovena, piše Lovesensa.

Ćirilo i Metodije rođeni su u bogatoj porodici u Grčkoj. Metodije je bio oficir u slovenskim zemljama, a kada se vratio u Grčku, zamonašio se, a njegov primer sledio je i mlađi brat Ćirilo.

U raznim zemljama su širili hrišćanstvo i mnogi carevi su preko njih saznali za hrišćansku veru. Nakon što su se ponovo vratili u Grčku sastavili su azbuku od 38 slova i počeli su da prevode crkvene knjige na slovenski jezik.

Kako se izboriti sa zabrinutošću: pravoslavni saveti za teške trenutke i vreme bolaKako se izboriti sa zabrinutošću: pravoslavni saveti za teške trenutke i vreme bolaSve bolesti proizilaze iz briga i nerviranja... Onaj ko se boji da će pasti, sve vreme se vuče! Sv. Porfirije Kavsokalivit

Pored toga što su ustanovili pismenost među slovenskim narodima, Ćirilo i Metodije imaju vrlo važnu ulogu u pravoslavnom hrišćanstvu. I pored mnogobrojnih teškoća, mučenja i nevolja, ova braća iz Soluna nisu odustala od svog cilja upoznavanja ljudi sa verom i širenjem pismenosti.

Praznik Svetog Ćirila i Metodija obeležava se crvenim slovom, pa prema narodnom običaju na današnji dan ne treba obavljati nikakve teže poslove, već se treba posvetiti molitvi i stanju svoje duše.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.