Danas je praznik Sveti Jovan Krstitelj: evo koji stari običaji postoje na Jovanjdan

Običaji na praznik Svetog Jovana Krstitelja!

Pravoslavni vernici u Srbiji danas proslavljaju spomen na Svetog Jovana Krstitelja, odnosno praznik Jovanjdan, piše Lovesensa.

Sveti Jovan poznat je kao rođak Isusa Hrista, kojeg nazivajui Preteča i Krstitelj. Ime Preteča dobio je jer je najavio dolazak Isusa Hrista, a prema predanju Sveti Jovan krstio je na reci Jordan Isusa Hrista i zato je dobio ime Krstitelj.

Praznik Svetog Jovana slavi se više puta u godini: 7. jula (Ivanjdan - rođenje Svetog Jovana), 11. septembra (Usekovanje glave) i 6. oktobra kada se obeležava svetiteljevo začeće".

Pravoslavni saveti: kako naučiti iskreno praštanjePravoslavni saveti: kako naučiti iskreno praštanjePraštanjem dosežemo stanje čistog duha i privlačimo zdravu energiju...

Za današnji praznik vezuju se razni običaji, pa se tako veruje da danas ne treba jesti ništa crveno jer ova boja simbolizuje svetiteljevo nevino stradanje.

Danas se slave kumstva i prijateljstva. Nekada se verovalo da je kumstvo jače od srodničkih veza, pa je bio običaj da se na praznik Svetog Jovana proslavi i veliča svako kumstvo.

Kako se izboriti sa zabrinutošću: pravoslavni saveti za teške trenutke i vreme bolaKako se izboriti sa zabrinutošću: pravoslavni saveti za teške trenutke i vreme bolaSve bolesti proizilaze iz briga i nerviranja... Onaj ko se boji da će pasti, sve vreme se vuče! Sv. Porfirije Kavsokalivit

Prema starom verovanju, na današnji dan treba obrisati ikone svetom vodom.

Jovanjdan kao krsnu slavu proslavljaju mnoge porodice u Srbiji.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.