Danas je praznik Časne verige, a evo kako da očistote dom od loše energije: ovi rituali privlače radost i čuvaju porodicu

Evo zašto danas posebno treba da se radujete - rituali i običaji na praznik Časne verige!

Pravoslavni vernici 29. januara obeležavaju praznik Časne verige koji se slavi u čast Svetog Petra, piše Lovesensa.

Na ovaj praznik postoje mnogi rituali i običaji, a verovalo se da su verige Svetog Petra imale isceliteljsko dejstvo. Običaj je da se na praznik Časnih veriga ne putuje, već se ostaje u domu kako bi se kuća zaštitila od negativne energije.

Takođe, običaj je da se na praznik očisti dom od nereda i da kuća treba da zablista kako bi se oslobodio prostor za tok pozitivne energije.

Vladeta Jerotić o velikoj i najtežoj hrišćanskoj vrlini: ovo pomaže da se lakše suočite sa teškoćama u životuVladeta Jerotić o velikoj i najtežoj hrišćanskoj vrlini: ovo pomaže da se lakše suočite sa teškoćama u životuDa li je smirenje zaista moguće i koliko je važno da budemo u harmoniji sa samim sobom kako bismo se lakše nosili sa svim…

Sveti Petar je zaštitinik doma i porodice, pa se prema narodnom verovanju na ovaj praznik treba posvetiti porodici i poboljšanju odnosa među članovima.

Časne verige se proslavljaju i kao krsna slava, a verovanje je da slave i da se raduju i oni kojima to nije porodična slava, jer radost na ovaj praznik privlači veliku sreću.

Izvor: Lovesensa

 procitajte-jos5

 Moćni rituali koji mogu da poboljšaju život: 3 načina da kreirate lepšu svakodnevicu

 

Rituali nam mogu dati osećaj kontrole kad životne situacije postanu izazovne, a ne moraju da budu kompleksni ili neuobičajeni da bi bili delotvorni.

Koji god ritual odlučite da prigrlite, sve dok podupire vaše fizičko, mentalno ili duševno zdravlje, jačaće, bili vi toga svesni ili ne, vaš osećaj unutrašnje ravnoteže, mira i kontrole. Ovo su neki od načina kako rituali mogu da nam poboljšaju život:

Budite kreativni za praznike: okupite porodicu i prijatelje na jedinstvenim druženjimaBudite kreativni za praznike: okupite porodicu i prijatelje na jedinstvenim druženjimaNapokon nam svima sleduje nekoliko dana zasluženog odmora i druženja sa porodicom tokom novogodišnjih i božićnih praznika.…

1. Pomažu nam da se "prebacimo" u određene delove dana i postanemo svesniji i prisutniji. Jutarnji rituali, oni u vreme ručka ili opuštajući pred spavanje mogu da signaliziraju mozgu i telu da smo spremni da pređemo iz jednog raspoloženja u drugo, iz jedne energije u drugu – svesno prelazimo u drugi deo dana, na sledeću aktivnost. Na primer, jutarnjim čitanjem pozitivnog štiva možete da definišete ton dana koji je pred vama, osvešćena šetnja u ćutanju za vreme pauze za ručak može da vas oslobodi nagomilanog stresa i osnaži vas za popodne, a večernja aromaterapijska kupka, masaža stopala zagrejanim uljem ili pisanje dnevnika zahvalnosti pre odlaska na spavanje mogu da posluže za mentalno odvajanje od proteklog dana.

2. Oslobađaju nas negativnih emocija. Rituali nam dopuštaju da sami sebi priz­namo i potom otpustimo negativne i kritičke emocije koje nas koče. Ako vas već neko vreme mori loš osećaj ili se s određenim emocijama ne nosite najbolje, osmislite ritual kako da ih se oslobodite. Na primer, zapišite sve negativne emocije na papir, a zatim ga ceremonijalno zapalite na plamenu sveće, zakopajte u bašti ili pustite da otplovi niz reku.

Ovo uradite svaki dan i približićete se velikoj sreći: trik koji pomaže da ostvarite sanOvo uradite svaki dan i približićete se velikoj sreći: trik koji pomaže da ostvarite sanPrestanite da posmatrate pojam sreće kao apstraktnu kategoriju! Zapamtite, imate puno vremena za ostvarenje svog sna, ali prvo…

3. Daju smisao stvarima koje su nam važne. Rituali daju dublji smisao našem životu i pomažu nam da osvestimo ono što nam je važno. Ako želite da članovi vaše porodice budu bliskiji, napravite porodični ritual za vreme večere kad će svaki član navesti najlepšu, najgoru i najsmešniju stvar koja mu se tog dana dogodila. Ukoliko volite prirodu, kreirajte sezonske rituale slavljenja zelenila: u jesen to može da bude planinarenje, a u proleće sadnja drveća. Ukoliko pak želite da se posvetite jogijskoj praksi na ritualan način, pre vežbanja izgovarajte molitvu na sanskritu, ili paljenjem listića žalfije energetski očistite prostor u kom vežbate.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.