Danas je Krstovdan - evo koji se običaji poštuju: ako na praznik jedete ovo voće, očekuje vas sreća i uspeh tokom cele godine

Evo koji običaj donosi plodnost, obilje i sreću na Krstovdan...

Srpski pravoslavni vernici 27. septembra proslavljaju jesenji Krstovdan, a za ovaj praznik se vezuju razni rituali i običaji, piše Lovesensa.

Krstovdan se slavi dva puta godišnje, 18. januara i 27. septembra.

Običaj je da se na Krstovdan jede posna hrana, ali i da se posti dušom, odnosno da dan provedemo u molitvi, činjenju dobrih dela i ispravljanju starih grešku.

Postoji stari običaj da na današnji dan treba jesti grožđe. Grožđe je simbol slatke pobede, plodnosti i obilja i veruje se da će sve koji danas jedu ovo voće pratiti sreća i uspeh tokom cele godine.

Prema davnom verovanju, osobe koje su rođene na ovaj praznik imaju senku Časnog krsta i posebno su odgovorni za svoje postupke.

Običaj je da se na ovaj praznik očisti kuća, oprere veš i oslobodi se i očisti prostor u domu. Takođe, danas pomoću osveštanog bosiljka očistite energiju u svom domu.

Poznato je da bosiljak ima moć koja uklanja negativnu energiju i lošu karmu.

Veruje se da danas treba vratiti dugove, jer ćete tako ući rasterećeni u novu godinu.

Molitva časnom krstu na Krstovdan: čudesne reči za radost i odbacivanje loših misliMolitva časnom krstu na Krstovdan: čudesne reči za radost i odbacivanje loših misliMoliva je beseda o otvaranju duše i priča iz srca! Ovo je molitva na Krstovdan...

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.