Danas je Đurđevdan - ako želite da privučete radost i napredak u dom, ovo morate uraditi: jedan ritual na ovaj praznik ispunjava ljubavnu želju

Običaji i rituali na Đurđevdan - evo kako da ispunite najveću ljubavnu želju!

Pravoslavni vernici 6. maja obeležavaju praznik Svetog Đorđa, odnosno slave Đurđevdan, piše Lovesensa.

Za ovaj praznik vezuju se razni stari običaji i rituali za koje se veruje da privlače blagostanje, napredak i ljubav. Jedan od najpoznatijih rituala je priprema đurđevdanske kupke.

Dan svetog pobedonosca Georgija: Đurđevdan je svehrišćanski praznikDan svetog pobedonosca Georgija: Đurđevdan je svehrišćanski praznikDan svetog pobedonosca Georgija slavi veliki broj kuća, pa se ova slava nalazi na četvrtom mestu po broju slavara.

U posudu napunjenu vodom stavlja se razno prolećno bilje, a zatim dren, zdravac, grabež, a neki stavljaju i čuvarkuću, odnosno prvo ofarbano uskršnje crvenop jaje. Ova kupka se najčepšće pravi noć pred Đurđevdan, ostavlja se ispod ruže da prenoći, pa se na Đurđevdan ovom kupkom umivaju deca da bi bila zdrava, devojke da bi pronašle srodnu dušu, stariji da bi bili zdravi i domaćin da bi kuća bila sačuvana od loših sila.

Na ovaj praznik bere se đurđevdansko cveće, a to su maslačak, đurđevak i mlečika. Od tog cveća se pletu venčići i stavljaju se na vrata ili kapije kako bi u domu vladala sreća i zdravlje i kako bi godina bila rodna.

Nekada su se na Đurđevdan od leske pravili krstići koji štite od zlih sila. takođe, stari običaj je da se na Đurđevdan pali vatra kako bi se oterala negativna energija.

Jedno drvo na Đurđevdan ima posebno značenje, a to je grab. Verovalo se da danas treba da se zaljuljate na grani ovog drveta kako bi se vaša sipmpatija u vas zaljubila.

Stari običaji: đurđevdanska kupka za zdravlje i lepotuStari običaji: đurđevdanska kupka za zdravlje i lepotuU vodu za umivanje valja staviti: zdravac za zdravlje, dren za čvrstinu, grabež travu da se momci grabe oko devojke i bršljan da…

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.