Danas je Duhovski ponedeljak - važan praznik: jedan običaj štiti dom i porodicu od loše sreće

Evo šta žene treba da urade na Duhovski ponedeljak...

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Duhovski ponedeljak, piše Lovesensa.

Tri dana zaredom obeleženi su crvenim slovom, Duhovi, Trojica i Silazak Svetog duha na apostole. Ovi praznici se slave 50 dana nakon Uskrsa, pa se još nazivanju i Pedesetnica.

Na Duhovski ponedeljak slavi se Sveti duh i praznikom se označava silazak Svetog duha na apostole koji su prema zapisima primili svete jezike i tako počeli širom sveta da uče ljude o hrišćanstvu.

10 božijih zapovesti sa pravoslavnim tumačenjima10 božijih zapovesti sa pravoslavnim tumačenjimaDeset Božjih zapovesti je skup zakona koje je Bog saopštio preko proroka Mojsija. Pročitajte kako glase božije zapovesti i…

Ovaj praznik je drugi rođendan hrišćanske crkve, a za njega se vezuju i razni narodni običaji koji se poštuju u različitim delovima Srbije.

Vernici danas tokom molitve pletu venčiće od cveća, a u crkve i hramove unosi se trava, lišće i cvetovi.

Veruje se da devojke treba da se umiju vodom u kojoj su stajali cvetovi od kojih se pletu venčići kako bi im lice tokom čistave godine bilo čisto i belo.

Molitva Svetom proroku Iliji: reči za pokajanje i opraštanjeMolitva Svetom proroku Iliji: reči za pokajanje i opraštanjeSvetog Iliju pravoslavni vernici obeležavaju 2. avgusta, a narod ga poštuje kao strogog i nepokolebljivog svetitelja...

Običaj je da se na ovaj praznik ne obavljaju nikakvi fizički poslovi, kao i da se ništa ne radi sa iglama.

Takođe, u zapadnoj Srbiji običaj je da se na današnji praznik prisetimo duša umrlih i napravimo porodičnu gozbu. Prema narodnom verovanju, ovim ritualom štitimo dom od loše sreće.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.