Buđenje unutrašnjeg plesača

Pet ritmova je kreativna praksa pokreta, skup mapa o kretanju energije, prvenstveno kroz fizičko telo. Ove plesne mape obraćaju se našoj zapadnoj kulturi i vremenu, one govore društvu koje je izgubilo dodir s telom i zanemarilo moć pokreta.

Živimo u vremenu strasti i nemira gde se tempo života svakodnevno sve više ubrzava. Toliko da nemamo kada ni da održavamo unutrašnji balans, već se uglavnom vrtimo u začaranom krugu nekontrolisanih priliva i padova energije. Ono što nam je zaista potrebno jeste da isključimo glave od previše razmišljanja i da se prepustimo mudrosti tela koja nas nepogrešivo vodi tamo kuda treba...
Jer prvo mesto gde smo ranjivi upravo je naše telo. Tek posle postajemo ranjivi na emotivnoj, pa na mentalnoj i spiritualnoj ravni. Pokret oslobađa i prizemljuje, pomaže blokiranoj emociji da se pusti i ponovo spaja dušu sa telom. Autorka plesa pet ritmova Gabriella Roth kaže: "Najbrži način da umirimo um jeste da pokrenemo telo." Zahvaljujući toj praksi kroz pokret se krećemo kroz predele našeg fizičkog, emotivnog i mentalnog terena sve dok u sebi ne pronađemo mesto iskonskog mira i zadovoljstva. Što se više krećemo, to više otpuštamo svoja ograničenja i prepuštamo se nepredvidljivom, kreativnom, radosnom iskustvu slobode.

U mnogim plemenskim zajednicama postoji verovanje da je trenutak kada prestanemo da plešemo, pevamo, budemo očarani pričama ili kada nam postane teško da budemo u tišini, trenutak kada počinjemo da doživljavamo gubitak duše ili duha. Plesanje je ratnički put povratka tih izgubljenih ili zaboravljenih delova sebe. Metoda Gabrielle Roth pet ritmova zapravo je intimni plesni poziv duše natrag ka sebi. Svaki pojedinac na svom putu pleše u svom jedinstvenom ritmu. Svi naši pojedinačni ritmovi prepliću se u beskrajnoj harmoniji univerzalnog kosmičkog ritma.

Svaki plesni prolazak kroz talas jeste jedinstven doživljaj, svaka radionica nosi nešto autentično: jednom sam osetila kako se kroz ples vibracija otpora prema promeni u meni transformisala u radost prihvatanja novih izazova, drugi put sam bila plesni posmatrač sopstvenog daha spoznavši ritam koji održava jedinstvo misli, emocija i pokreta, potom sam plesala sa svojim nesigurnostima i strahovima sve dok nisam osetila mir i poverenje u ritmu srca, pa sam se u plesnom transu prepustila spontanom smehu bezbrižnog deteta… Ali svaki put ples ritmova, osim telesnog oslobađanja energetskih blokada, doneo mi je i duhovni procvat kroz osećaj ljubavi i zahvalnosti.

Na samom početku radionice, uz muziku koja budi inspiraciju radimo kreativne vežbe relaksacije uma i tela. Jedan od instruktora ovog spiritualnog plesa, Škotlanđanin John Kelly, podsetio nas je da se sve oko nas i u nama kreće u talasima: mir, sukob, svetlost, tama, zvuk, naše misli i tela… "Ponekad osetimo te talase kako se prirodno kreću tokom vođenja ljubavi, porođaja ili nekog kreativnog procesa. Ali, u nekom drugom trenutku osećamo se zaglavljeni u starim obrascima, ili preplavljeni životnim okolnostima, i ne možemo da se nosimo sa svim što se događa. Plesom pet ritmova možemo fizički da izrazimo gde smo i da imamo poverenja u to kuda idemo. Ritmovi nam daju praktičan način da na svom putu ostanemo prisutni i u pokretu sa bilo kakvom preprekom. Pozvani ste da pristupite pokretu sa uzbuđenjem i radoznalošću, da dopustite svom plesu da evoluira prirodnim umećem koje se budi kad se svi aspekti – telo, srce, um i duh koji pleše – kreću kao jedno."

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.