Blagosiljanje sveta: Svami Đotirmaja

"Dah je život. Kako dišemo, tako i živimo - brzo i plitko ili duboko i punim plućima. Izbor je na nama." - Nepoznati autor

Svami Đotirmaja dolazi iz čuvene linije indijskih učitelja čiji su najpoznatiji predstavnici Adi Šankara, Đotir Mat, Svami Brahmananda Sarasvati i Šri Šri Ravi Šankar. Rođen je u južnoj Indiji, u Kerali, u tradicionalnoj rimo-katoličkoj porodici. Čitavo detinjstvo proveo je učeći Bibliju i priče o Isusu Hristu, a važnost nesebičnog služenja ugrađena je u njegovu ličnost porodičnim vaspitanjem.

Završio je englesku književnost na Univerzitetu i pročitao je gotovo sve svetske klasike. Još kao student postao je veoma blizak marksističkom pokretu, zbog ideja o socijalnoj pravdi i jednakosti.

Kada se nakon studija vratio u svoj rodni grad, i započeo privatni biznis u oblasti izdavaštva, sve je slutilo da će živeti uobičajenim načinom života. Sve dok jednog dana nije ugledao poster osobe koja ga je magnetski privukla.

"Dok sam bio na putu za svoju kancelariju, zaglavljen u saobraćajnoj gužvi, ugledao sam jedan poster koji me odmah privukao. Osećao sam da znam tu osobu sa postera. Kada sam stigao u svoju kancelariju, otvorio sam novine i ponovo video istog čoveka. Poželeo sam da saznam nešto više o njemu i pročitao sam da je to Šri Šri Ravi Šankar i organizacija "Art of Living". Ja sam mislio da je to neka muzička grupa, nisam znao ništa o njemu, ali dobio sam želju da ga vidim. Otišao sam na događaj koji se reklamirao, i tamo sam video kako ljudi pevaju i raduju se. Pomislio sam da je to povezano sa nekom duhovnošću. A ja tada nisam voleo duhovnost jer sam bio tvrdokorni marksista. Odlučio sam da napustim događaj, međutim baš u trenutku kada sam odlazio, na binu je izašao čovek ogromnog osmeha koji je snažno zračio svojim prisustvom. Ja sam ga ugledao i moje misli su nestale. Samo sam stajao tako ukopan i gledao ga. Šri Šri je tada počeo da govori o ljubavi.

Iako sam dosta čitao o ljubavi, njegov govor me je toliko dirnuo da su mi krenule suze. Potom sam dobio priliku da meditiram po prvi put u svom životu, a zatim i da upoznam organizaciju "Art of Living". Oni su bili usmereni na služenje drugima, kao što sam i ja do tada radio. U decembru 1998. godine završio sam osnovni kurs AOL programa, a potom se pridružio i kao volonter. Tada je moje pravo putovanje započelo. Shvatio sam da moram otići duboko u sebe da bih pronašao pravu sreću."

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.