Antropozofska medicina i euritmija leče telo i duh: saveti za zdravlje koje daje doktor Rudolf Steiner

Euritmijsko kretanje razvija nove sposobnosti i čula za primećivanje suptilnih fenomena koji se mogu doživeti u međuprostoru ili međuodnosu i time zadobiti novi, dublji uvid u spoznaju samoga sebe.

Dr Rudolf Steiner, osnivač antropozofije, utemeljio je 1912. godine umetnost pokreta pod nazivom euritmija - oblik izražavanja tela kojim govor i muzika postaju živi i vidljivi u izvedenom pokretu.

Tao tehnike: zhan zhuang, wu tao i tai chi chuan

Sam Rudolf Steiner je tokom svog rada uvek povezivao interes za duhovni razvoj čovečanstva i lični razvoj pojedinca. Za euritmiju kaže da ona počinje tamo gde pantomimske, telesne i plesne mogućnosti prestaju. Iako je nastala kao umetnička forma, euritmija je uskoro našla svoje mesto u pedagoškoj svakodnevici Waldorf škola kao obavezan predmet. Euritmijskim kretanjem i držanjem postižemo fleksibilnost i lakoću, a fokusiranjem samosvesti veću kontrolu i, istovremeno, slobodu u pokretu. Čineći govor i ton vidljivim, euritmijsko kretanje razvija nove sposobnosti i čula za primećivanje suptilnih fenomena koji se mogu doživeti u međuprostoru ili međuodnosu i time zadobiti novi, dublji uvid u spoznaju samoga sebe. O Steinerovom radu, antropozofiji i euritmiji razgovarali smo sa Spomenkom Divljan, pedagogom, majkom četvoro dece i velikim ljubiteljem antropozofije i Waldorf pedagogije.

Za početak, opišite nam ukratko Steinerov rad i oblasti interesovanja i to kako se euritmija uklapa u njegovu filozofiju?

Rudolf Steiner, osnivač antropozofije, nauke o ljudskoj mudrosti, rođen je 1861. godine u Donjem Kraljevcu u Hrvatskoj. Utemeljitelj je Goethe Instituta, bio je filozof i književnik i mnogo više od toga. Da bismo razumeli euritmiju, ili bilo koji pravac raznovrsnog Steinerovog delovanja, potrebno je da se upustimo u osnovni koncept antropozofije kao nauke. Važno je znati da je Steiner postavio temelje antropozofije iz potrebe i vizije da pronađe izlaz iz zabluda modernog čoveka, što upućuje na radikalno menjanje našeg odnosa prema prirodi i prema samome sebi. Antropozofi ne vide antropozofiju samo kao nauku, već i kao delotvoran način da se stvaralački preobrazi naučni, religijski i umetnički život.

Iz Steinerovog raznostranog delovanja iznikle su: Waldorf pedagogija, pokret za reformu školskog vaspitanja i obrazovanja dece i mladih; antropozofska medicina za unapređenje lekarske veštine proširenjem saznanja o svetu i čoveku; pokret za tročlano uređenje društva sa zadatkom da se preuređenjem društva regeneriše kulturni, državno-politički i privredni život u zajednici; biodinamička poljoprivreda za unapređenje obrade zemlje, odgoja stoke i pravilnog vođenja poljoprivrednog imanja, zasnovanog na saznanjima o prirodi i uticaju snaga kosmosa na Zemlju, a sa ciljem da se obezbedi dovoljno kvalitetne hrane za čovečanstvo; zdravstvena pedagogija za lečenje i rehabilitaciju dece sa psihosomatskim problemima. Poseban pokret je hristologija, pravac u antropozofiji koji se bavi moralno-religijskim istinama, značaju Hrista kao duhovnog bića i mnogim drugim hrišćanskim misterijama.

Euritmija, nova umetnost ljudskog kretanja, takođe je proizašla iz sveukupnog dela Rudolfa Steinera i delovanja antropozofije tokom 20. veka. Euritmija je vidljiva objava nekog životnog ili duhovnog zbivanja izražena ljudskim pokretima u prostoru. Pored prvenstveno umetničkog karaktera, euritmija se sa velikim uspehom primenjuje u Waldorf pedagogiji i antropozofskoj medicini.

Neki Steinerovi sledbenici kažu da euritmija započinje tamo gde pantomimske, telesne i plesne mogućnosti prestaju. Šta je, zapravo, euritmija, kako je nastala i koja joj je svrha?

Euritmija je dete antropozofije. Bez antropozofije ne bi bilo euritmije. Antropozofija gleda kroz fizičku materiju na duhovnu realnost u koju je položen čovek i ceo fizički svet. U euritmiji koristimo naše fizičko telo, njime izvodimo pokrete i plešemo u skladu sa kosmičkim snagama i zakonima. Te snage nalazimo svuda u prirodi: u rastu i nestajanju, u smeni godišnjih doba, dana i noći, u razvijanju cvetova i listova. Uvek je to jedno veliko duhovno strujanje koje se provlači kroz sve, osvetljava i vodi dalje. Duhovne istine zasijavaju u euritmiji. Naš zadatak i naš cilj je da se uvek sa verom i poverenjem obraćamo tom unutrašnjem izvoru, da spoznamo božansko-duhovno i da, polazeći od te stvarnosti, vodimo naš život.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.