7 saveta iz tehnike za kojom je poludeo svet: Mindfulness

Potraga za novim načinima vraćanja u ravnotežu je u centar pažnje tokom poslednjih decenija dovela nekoliko hiljada godina stare tehnike nastale na Istoku, u formi programa pod imenom Mindfulness

Kada bismo jednom rečju definisali sadašnje vreme, ta reč bi verovatno bila ubrzanje. Čini se kao da broj zadataka i obaveza koje imamo progresivno raste, a zahtevi i očekivanja s kojima smo suočeni postaju sve veći. To stvara unutrašnji osećaj da nam stalno nedostaje vreme. Izgleda da se potpuno izgubio onaj dobro poznati blagi spokoj prisutan po završetku započetog, jer kao da se više i ne zaustavljamo, već samo nastavljamo do sledećeg zadatka ili projekta. Gubitak trenutka u kome možemo da stanemo i iskusimo unutrašnji mir i ispunjenost sa sobom donosi novu realnost, nemir, nezadovoljstvo, umor i prazninu.

Doživljaji sadašnjeg trenutka

Brzina kojom živimo se neće vremenom smanjiti i izgleda da je pred nama novi, evolutivni izazov, usklađivanje s novim tempom života. Potraga za novim načinima vraćanja u ravnotežu je u centar pažnje tokom poslednjih decenija dovela nekoliko hiljada godina stare tehnike nastale na Istoku, u formi programa pod imenom Mindfulness.

Šta je, u stvari, Mindfulness?

To je program za postizanje novog kvaliteta života i uma kroz treniranje svesnosti i pažnje. Mindfulness istražuje zašto postajemo uznemireni i kroz razumevanje mehanizama stresne reakcije otvara mogućnost za prevazilaženje takvih stanja. Takođe, kroz jednostavne tehnike, navike koje smo usvojili možemo menjati i raditi s mislima i emocijama skoro na isti način na koji radimo s telom - vežbom. Mnoge klinike, kao Oksford recimo, više ne preporučuju antidepresive ili sredstva za umirenje, već Mindfulness.

Jednostavna vežba za prevazilaženje i prihvatanje opsesivnih misli

Mindfulness program obično traje 8 nedelja i bavi se različitim aspektima koji dovode do stresnih situacija kao što su: misaoni procesi, pažnja, selektivna percepcija, kretanje kroz život na takozvanom auto-pilotu, uznemiravajuće emocije, komunikacija i saosećanje. Možda nam se može učiniti da čak i ako se mi promenimo, naše obaveze i naša realnost ostaju iste. Međutim, s unutrašnjom promenom, i životne okolnosti se neminovno menjaju.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.