3 važna običaja na Petrovdan: danas uradite ovo sa jabukama i privucite zdravlje i radost

Običaji i narodna verovanja na Petrovdan - ovo danas treba da uradite sa jabukom!

Pravoslavni vernici u Srbiji 12. jula 2019. godine proslavljaju Petrovdan, praznik posvećen Svetim Apostolima Petru i Pavlu, piše Lovesensa.

Sveti Petar bio je jedan od dvanaestorice Apostola, a veruje se da mu je Isus Hrist dao ključeve nebeskog carstva.

Postoji verovanje da da Sveti Petar čuva stub na kome su Zemlja, nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda). Petar na grčkom znači stena.

Petrovdanski post: višednevni post posvećen Petru, Pavlu i svim ApostolimaPetrovdanski post: višednevni post posvećen Petru, Pavlu i svim ApostolimaPetrovski (ili Petrovdanski) post jedan od četiri velika posta u pravoslavnoj crkvi, koji je manje strog od Božićnog posta...

Sveti Apostol Pavle prvobitno je bio farisej Savle i gonio je hrišćane. Međutim, prema svetim spisima, Savlu se javio Gospod Bog i čudesno ga preobratio u hrišćansku veru. Pavle je bio vrlo obrazovan i imao je status građanina Rima. On ne spada u prrvu dvanaestoricu Apostola, već u sedamdeset drugih Apostola.

Običaj na Petrovdan nalaže da se ne rade teški fizički poslovi, a nekada su se na ovaj praznik palile lile koje se prave od breze ili divlje trešnje. Lile su se najčešće palile na trgovima i raskrsnicama, odnosno na mestima gde se ljudi okupljaju. Ovaj običaj se paktikuje u slavu progonjenih Hrišćana.

Poslastica sa heljdinim korama: pita sa jabukama i cimetom (VEGAN + RECEPT)Poslastica sa heljdinim korama: pita sa jabukama i cimetom (VEGAN + RECEPT)Za Petrovdan je običaj da se peče pita s jabukama! Ne propustite priliku da isprobate recept sa heljdinim korama...

Verovalo se da se na Petrovdan ne smeju seći ili šutati jabuke, dok se u selima južnog Banata jabukama daruju komšije na ovaj sveti praznik. Stari običaj je da se na Petrovdan prave kolači sa jabukama koji se nazivaju "petrovača".

Stari ritual je da devojke na ovaj praznik proriču svoju ljubavnu sudbinu. Prema verovanju, na Ivanjdan devojke treba da posade u saksiju pšenicu, a ukoliko pšenica nikne na Petrovdan i klice pšenice se saviju kao prsten, devojka će uskoro upoznati svoju srodnu dušu.

Na Petrovdan se završava Petrovski post i vernici koji su postili pristupaju Svetoj tajni pričešća.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.