3 stvari koje treba da imate na Božićnoj trpezi: narodni običaji koji privlače radost i blagostanje

Božićni običaji - evo koje 3 stvari treba da zauzimaju poseno mesto na prazničnoj trpezi!

Božić se smatra za najradosiji hrišćanski praznik, a pravoslavni vernici ga svake godine obeležeavaju 7. januara, piše Lovesensa.

Božić predstavlja rođenje Isusa Hrista, pa kao dan koji simbolično predstavlja nešto radosno, podrazumeva da ga proslavite u miru i radosti.

Cilj Božićnih prazika je okupljanje porodice i razmena nežnosti i pozitivnih vibracija. Prema starom narodnom verovanju smatra se da ono što radite i kako ste raspoloženi za Božić, takvi ćete biti i cele godine. Zato se potrudite da ovaj praznik provedete u društvu najmilijih, uživajući u porodičnoj harmoniji.

Narodna verovanja: šta ne smete da uradite s paricom iz božićne česniceNarodna verovanja: šta ne smete da uradite s paricom iz božićne česniceNeizostavan deo Božića i česnice je novčić koji domaćica sakrije u obrednoj pogači! Evo šta s njom treba učiniti...

Pored brojnih običaja za Božić, malo ko zna šta je obavezno da se nađe na prazničnoj trpezi.

Za Božić se sprema svečani ručak za celu porodicu, udovoljava se željama najmlađih članova, ali prema običajima neophodne je da na Božićnoj trpezi posebno mesto zauzimaju suvo voće i urme. Omiljeno suvo voće, osim zanimljive dekoracije trpeze, predstavlja i savršeno zaslađenje, odnosno sluti da je pred nama "slatka" godina.

Na Božićno jutro mesi se Božićna česnica, a unutar tog prazničnog kolača stvljaju se novčić za obilje i sreću, dren ili bagrem za plodnost i zdravlje, a nekada su ljudi koji se bave poljoprivredom stavljali zrno pasulja, pšenice ili kukuruza kako bi godina bila rodna.

Pravoslavni božićni običaji: kako se slavi najradosniji praznik - BožićPravoslavni božićni običaji: kako se slavi najradosniji praznik - BožićBožić je dan kada je duh Isusa - deteta, sveprisutan među ljudima, donosi mir, praznik rađanja novog života, iz koga je nastao…

Česnica je obavezna na Božićnoj trpezi, a ukućani je "lome" tokom doručka na dan praznika i neko od njih će izvući novčić, a neko dren.

Pored suvog voća i česnice, na trpezi treba da bude i Božićna pšenica ili žito. Ova biljka je simbol plodnosti, novog života i njegovog obnavljanja. Božićna pšenica se prema starom običaju sadi na praznik Svetog Nikole kako bi se razvila do Božića. Pre Badnje večeri i Božića, vrhovi pšenice se skidaju makazama dok ne postanu ravni, unutar pšenice stavlja se sveća, a biljka se ukrašava crvenom trakom.

Prema verovanju ova 3 simbola na prazničnoj trpezi donose mir, sreću i blagostanje, a za ručak nije toliko bitno šta ćete spremiti, važno je da u domu na ovaj praznik svi budu ispunjeni dobrom energijom.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.