3 pitanja na koja treba naći odgovor u teškim trenucima

Šta nije u redu sa mnom? Ko je kriv za ovo što mi se dešava? I: koji je najgori mogući ishod? Potpuno pogrešna pitanja....

Nema čoveka bez muke u životu. Međutim, postoje i oni mračni trenuci kada se neki izazov pretvara u pravu krizu i kada posledice nekih naših odluka mogu da nam promene pravac života.

Ključna snaga na koju se tada oslanjamo obično se zove - mudrost. Ali, kako je dozvati i kako je najbolje čuti?

Spiritualni učitelj Dipak Čopra kaže da u takvim trenucima milioni ljudi sebi postavljaju potpuno pogrešna pitanja: Šta nije u redu sa mnom? Ko je kriv za ovo što mi se dešava? I: koji je najgori mogući ishod?

Podležemo potrebi da opteretimo sebe krivicom, ili tražimo način da optužimo druge, a naročito se opterećujemo katastrofičnim scenarijima.

Pitanja koja treba sebi da postavimo su, zapravo, potpuno drugačija. Evo kako ona glase:

(1) Da li ovaj problem treba da rešavam ili da se sa datim stanjem pomirim? Ili da se samo udaljim?

Ukoliko ne možemo da nađemo odgovor na ovo pitanje, sva dalja razmišljanja biće konfuzna. Razbuktavaju se negativne emocije, kao što je strah, postajemo impulsivni i vraćamo se lošim, starim navikama.

Prvi dobar korak je traženje rešenja, posvećeno i uz pomoć osoba od poverenja. Tek kada se osetimo potpuno sigurni da smo ispitali sve realistične mogućnosti i nismo našli način da problem rešimo, onda treba odlučiti između dve preostale opcije.

(2) Ko bi mogao da da dobar savet? Ko je već uspešno rešio takav problem?

Naše reakcije nas često vode u izolaciju. A to nije način da rešavamo problem racionalno. Povlačenje je "dobar drug" krivici i stidu, a ishod je još veće povlačenje. Naročito se žrtve često osećaju usamljene i bespomoćne. Pronalaženje savetnika rešava više problema: imamo primer koji možemo da sledimo, imamo osobu koja nas razume istinski i pronašli smo dobru alternativu samoizolaciji.

(3) Kako da u svojim dubinama pronađem rešenja?

Kad je kriza prava, ona nas potresa toliko da se lako nađemo u začaranom krugu strahova, poricanja, konflikata, pretnji... Rešenje, međutim, nikada nije na onom nivou na kome se pojavio problem. Na njegovom nivou su repetitivna ponašanja i razmišljanja, mnogo opsesivnih misli i zakočenost u delovanju. Na drugom nivou svesnosti, postoji sasvim drugačiji izvor snage - kreativnost i uvidi. Samo mi sami možemo pronaći taj nivo - da li ćemo ga zvati duša, inspiracija, ili nekako drugačije - manje je važno od toga da imamo mesto u sebi - mesto koje donosi nadu i svitanje. Put do njega je stvar izbora - molitva, meditacija, kontemplacija - ali je lakši kad znamo da to mesto postoji.

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.