Staklo, porcelan, metal: 4 načina zaštite od bisfenola

U januaru 2015. godine Evropska uprava za bezbednost hrane (EFSA) preispitala je svoju odluku i smanjila prihvatljivi dnevni unos bisfenola A sa 50 na 4 mikrograma po kilogramu telesne mase. Danski istraživači upozoravaju da ni to nije dovoljno…

Bisfenol A - ili BPA je hemikalija koja se veoma često koristi u proizvodnji čvrste plastike da bi se sprečilo lomljenje. Bisfenol A je u komercijalnoj upotrebi od 50-tih godina prošlog veka i nalazi se u mnogim predmetima koji su u svakodnevnoj upotrebi, kao što su plastične flaše, posude za podgrevanje u mikrotalasnim pećnicama, konzerve i limenke, naočare za sunce i CD-i. Na osnovu sprovedenih istraživanja, smatra se da bisfenol deluje na isti način kao ženski hormoni što posebno utiče na plodnost i seksualno ponašanje.

Zašto ne bi trebalo da pijete vodu koja je dugo stajala u plastičnoj flaši

Bisfenol se nalazi u polikarbonatu i epoksi smoli. Plastična ambalaža izgrađena od polikarbonata najčešće se koristi za skladištenje hrane i pića. Takođe se može koristiti kao ambalaža za ostale namirnice, između ostalih i flaširanu vodu. Epoksi smola koristi se u vidu sloja koji se nanosi na unutrašnje delove konzervi, zatvarača i vodovoda. Određeni stomatološki materijali i instrumenti, takođe, sadrže bisfenol.

Neka istraživanja su pokazala da bisfenol može dospeti u hranu ili piće upravo zato što je sastavni deo ambalaže. Zato je neophodno skrenuti pažnju na posledice koje su štetne po naše zdravlje, a uzrokuje ih upravo - bisfenol.

Biljka noni: recept za moćni lekoviti sok

Naučnici se još uvek bave delovanjem ove supstance na naše zdravlje. Istraživanja ukazuju da se može dovesti u vezu sa karcinomom dojke i prostate, biohemijskim promenama na mozgu, imuno modulatornim efektima, pa i hiperaktivnošću, ranim pubertetom i gojaznošću.

Šest najvećih proizvođača flašica za bebe prestali su da prodaju svoje proizvode u Americi, jer sadrže štetni bisfenol A (BPA) koji može ozbiljno ugroziti zdravlje dece. Za odrasle je ustanovljen takozvani "prihvatljivi dnevni unos" (skraćeno TDI), koji iznosi 50 mikrograma po kilogramu telesne mase.

U januaru 2015. godine Evropska uprava za bezbednost hrane (EFSA) preispitala je svoju odluku i smanjila prihvatljivi dnevni unos bisfenola A na 4 mikrograma po kilogramu telesne mase.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.