Zakon o ravnopravnosti: od sada trudnice u Srbiji neće moći da izgube posao

Novi zakon o ravnopravnosti nalaže da trudnice neće moći da izgube posao samo zato što će postati majke...

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o ravnopravnosti žena i muškaraca, kojim su stvorene jednake šanse za njihov ekonomski razvoj u Srbiji, piše Yumama.

Poslodavci ubuduće neće smeti da prilikom zapošljavanja žene pitaju kada planiraju da se porode ili da od njih traže da im uz radnu biografiju dostave i svoje fotografije, a trudnice neće moći da izgube posao samo zato što će postati majke.

Ovo predviđa Zakon o ravnopravnosti žena i muškaraca, koji je juče usvojen na sednici Vlade.

"Zahvaljujući zakonu slobodno možemo da kažemo da oba pola sada imaju potpuno ravnopravan položaj u svim segmentima našeg društva", rekla je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović:

"Ovim zakonom, na kome smo radili više od godinu dana, stvorene su potpuno jednake šanse za ekonomski razvoj i žena i muškaraca u Srbiji."

Samo jedan čas joge nedeljno smanjuje strah kod trudnica...

Ona je dodala da „zakon propisuje ravnopravno učešće žena i muškaraca u upravljačkim i nadzornim telima za obrazovanje, nauku, kulturu, informisanje i sport":

"Takođe, i u međunarodnim telima (OEBS, Savet Evrope, regionalne institucije) biće identičan broj muškaraca i žena. Posle usvajanja zakona, mnogo više pažnje davaće se prevenciji nasilja nad ženama. Posebna zaštita predviđena je za žene sa invaliditetom, žene na selu, samohrane roditelje i žrtve nasilja."

zakon_o_ravnopravnosti_od_sada_trudnice_u_srbiji_nece_moci_da_izgube_posao_1

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.

03/02/2016 Luka3rd
Koja ravnopravnost??? Sa kim? Nismo mi za ovo spremni... Žene u drugim kulturama žure što pre da se vrate na svoj posao i budu korisne! Ove pokondirene tikve bi ovo samo zloupotrebljavale!