TOP 5 filmova na DOX TV-u: najbolji dokumentarci i životne priče

Čuvari/The Gatekeepers

film_dox_tv005

UTO, 24.3. u 22:15

Prvi put u istoriji, šest bivših šefova izraelske službe državne bezbednosti, Shin Bet, javno otkrivaju svoja razmišljanja o njihovoj organizaciji, odlukama koje su donosili i akcijama koje su preduzimali.

Posle Šestodnevnog rata, u junu 1967., kada je izraelska vojska odnela munjevitu pobedu, njihova politička elita, nije uspela da postigne trajni mir. Ni do današnjeg dana. Direktori ove kontra-obaveštajne agencije, od njenog osnivanja do danas odlučuju o svim pitanjima koja se tiču bezbednosti države. Rade direktno sa izraelskim premijerima, a njihove procene imaju dalekosežan uticaj na unutrašnju politiku Izraela.

Čuvari pruža ekskluzivan izveštaj ukupnog delovanja starešina Shin Beta, svih uspeha i poraza. Penzionisani lideri objašnjavaju goruću debatu oko Okupacije (ne bih dodavala palestinskih teritorija, može da bude problematično za vase gledaoce, mada bi bilo logičnije za čitanje da se napiše) koja je usledila nakon Šestodnevnog rata, a traje i danas.

Doživotne robije

film_dox_tv001

PON, 23.3. u 22:10

Jedan arapin se ženi Jevrejkom. Oni žive harmonično  sasinom i ćerkom u arapsko-jevrejskoj zajednici. Nakon što je otkriveno da otac stoji iza desetine misteriozni terorističkih napada s kraja šezdesetih godina dvadesetog veka, majka sa decom beži iz zemlje na drugi kraj sveta i otpočinje život u ultra ortodoksnoj jevrejskoj zajednici u Montraelu. Kad odrastu, deca odlaze na različite strane.

Dvadeset stopa od zvezda

film_dox_tv002

NED, 29.3. u 22:55

Milioni poznaju njihove glasove, ali im niko ne zna imena. Nagrađivani reditelj, Morgan Neville, u svom neodoljivom novom filmu, “Dvadeset stopa od Zvezda”, skreće pažnju na neispričane istinite priče o pratećim vokalima nekih od najvećih muzičkih legendi 21. veka. Podjednako sjajan i tužan, film je omaž neprimećenim talentima koji su doprineli obliku i stilu popularne muzike. Nevillov dokumentarac je razmišljanje o svađama, žrtvovanju i plodovima karijere provedene u usklađivanju sa drugima.

Ovi daroviti umetnici, pevali su različite stilove ili žanrove u različitim erama pop muzike. Svako od njih nosi jedinstveno očaravajuću ličnu priču o životu provedenom u senci slavnih. Uz retke arhivske snimke i muziku bez premca, “Dvadeset stopa od Zvezda” se ponosi intimnim intervjuima sa Bruceom Springsteenom, Stiviem Wonderom, Mickom Jaggerom i Stingom, između ostalih. Ipak, ove svetski poznate ličnosti nisu u centru pažnje, već su na njihovom mestu životne priče brojnih pratećih vokala.

Kako postati Zlatan

film_dox_tv003

PET, 27.3. u 22:00

Odlučujuće godine švedskog fudbalera Zlatana Ibrahimovića predstavljene su kroz retke arihivske snimke u kojima mladi Zlatan otvoreno govori o svom životu i o izazovima u njemu. Film ga pažljivo prati od debija u timu FK Malme 1999, kroz konfliktne godine u Ajaksu iz Amsterdama pa sve do njegovog konačnog proboja sa Juventusom 2005. “Rađanje magije Ibrakadabra” je film koji prati komplikovani put ovog mladog, talentovanog i problematičnog igrača do velike zvezde internacionalnog fudbala. To je priča o talentovanom mladiću koji živi pod konstantnim pritiskom: od saigrača u Malmeu koji misle da je previše egoističan i da igra samo za sebe, od strogih menadžera Ajaksa koji ga stavljaju na klupu gde on gubi samopuzdanje i od svog oca, koji osamnaestogodišnjem Zlatanu kaže: “Ti nisi ništa. Ti nisi ništa posebno dok ne uspeš na internacionalnom nivou.” Tokom čitavog svog putovanja, Zlatan ostaje veran sebi. Kada je konačno uspeo u Italiji, on je takođe postao mnogo zatvoreniji. Velika fudbalska zvezda Zlatan Ibrahimović je enigma, ali u ovoj priči kroz njegove formativne godine on nam daje uvid u to ko je on zaista, makar samo na trenutak.

Režija: Fedrik Gertten, Magnus Gertten

Najbolje od neprijatelja (2015.)

film_dox_tv004

PON, 30.3. u 21:25

U leto 1968., televizija se zauvek promenila. Poslednji na listi gledanosti, američka televizija ABC angažuje dvojicu intelektualaca da vode debatu za vreme demokratske i republikanske nacionalne konvencije. Vilijem F. Bakli, Džunior je bio vodeća figura novog konzervativnog pokreta. Demokrata Gor Vidal je bio levičarski novelista i polemičar. Naoružani dubokim nepoverenjem i neprijateljstvom, Vidal i Bakli veruju da je politička ideja koja nije njihova opasna po Ameriku. Njihova rasprava o političkim idejama prožeta ličnim uvredama do tada je bila neviđena na televiziji. Rejting ABC-a je skočio do vrha i nova era u javnom diskursu je rođena.

Međutim, taj diskurs biće samo jedan u nizu kontroverznih i dramatičnih sukoba između američkih političkih kandidata koji se nadaju slomiti ideologiju svojih protivnika. Večni rat između demokrata i republikanaca moćno je prikazan pomoću originalnih arhivskih snimaka tog fascinantnog događaja.

Film “Najbolje od neprijatelja” možete da pogledate u subotu 21.3. u 22:35h ekskluzivno na DOX TV-u.

(PROMO)

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.