#Tisibitna: Sensa u podršci ženama žrtvama nasilja

Kampanja #tisibitna - podrška ženama žrtvama nasilja i u pandemiji korona virusa!

“Nasilje nad ženama je ispoljavanje istorijski nejednakih odnosa društvene moći između muškaraca i žena koji su doveli do diskriminacije i dominacije nad ženama od strane muškaraca i do sprečavanja potpunog napretka žena. Nasilje nad ženama je jedan od osnovnih društvenih mehanizama kojima se žene prisiljavaju da budu u podređenoj poziciji u odnosu na muškarce.  Nasilje nad ženama je prepreka u postizanju jednakosti, razvitka i mira.”  Definicija nasilja nad ženama po dokumentima Ujedinjenih nacija

Pre nekoliko godina je na adresu naše redakcije stiglo pismo čitateljke koja je htela sa nama da podeli svoja iskustva. Pismo sam pročitala najmanje deset puta i svaki put me je sadržaj snažno potresao i ganuo.

Da li je to bilo zbog toga što sam u tom pismu mogla da prepoznamo toliko toga što se i meni događalo baš u tom trenutku ili zato što je pismo pričalo priču o životu koji je za mnoge žene jedina stvarnost koju imaju. Divna žena koja je odlučila sa nama da podeli svoju priču to je učinila iz nekoliko razloga. Želela je da njena priča o sumornom i teškom krugu zlostavljanja dođe do redakcije čiji joj je rad prema njenim rečima tokom tih mučnih godina mnogo značio. U tekstovima je pronalazila hrabrost, snagu i inspiraciju da izdržava dok je to mogla i da na kraju izađe iz kruga zlostavljanja i potraži pomoć na pravom mestu. Ne želim da ulazim u intimu naše čitetljke kojoj se ovom prilikom beskrajno zahvaljujem što je sa nama podelila svoje iskustvo i što je srušila sve one nevidljive zidove nasilništva koje nas tako često drže u zatočeništvu tako da i zaboravimo kako Sloboda izgleda.

Tokom narednog perioda magazin Sensa će se posvetiti, u saradnji sa drugim magazinima iz Adria Media Magazina, upravo temi nasilja nad ženama i decom. Razloga za to je na žalost više nego što ima stubaca u crnim hronikama dnevnih novina ali i zato što je toliko prikrivenog nasilništva koje ni same ne znamo da definišemo dok na kraju ne eskalira u fizičko nasilje. Čak i tada, teško se odlučujemo da podignemo slušalicu i pozovemo nekoga u pomoć: porodicu, prijatelje, nadležne organe ili sigurnu kuću. Magazin Sensa se već godinama trudi da sve svoje čitateljke ohrabri da žive odvažno i hrabro. Da osveste koliko su snažne, jedinstvene i važne, jer svako od nas je važan i #tisibitna. Dok istražujemo i pripremamo materijal za svaki broj, i mi kao članice redakcije prolazimo kroz svoje lične transformacije i upravo zato smo sigurne da ono što objavimo zaista ima uticaja na vas. Zato i želimo toliko snažno da podržimo i ohrabrimo sve žene koje trpe nasilje u porodici ali i da podstaknemo one koje ga ne trpe da nauče da ga prepoznaju i pruže svoju podršku. Tema nasilja nad ženama i nasilja u porodica je uvek u fokusu kada bude već kasno, kada se taj novinski naslov već pojavi u dnevnoj štampi. Mi želimo da utičemo na to da za takvim naslovima jednostavno bude sve manje potrebe. Želimo da vas podržimo i da vam kažemo i #tisibitna.

Nasilje nad ženama je svaki čin muškarca nad ženom koji je ugrožava psihički, fizički, seksualno ili ekonomski. Nasilje nad ženama je karakteristično za sve kulture i ne postoji nacija ili geografska tačka gde se ono ne dešava. Kod muškog nasilja nad ženama se radio o zloupotrebu moći i najčešće je podstaknuto od strane društva bilo time što se generalno držimo stave da je porodica privatna stvar i da ono što se dešava u porodici tamo treba i da ostane ali i stigmatizacijom žrtava.

Žrtve nasilja mogu biti aposlutno sve žene bez obzira na obrazovanje, status, materijalno stanje, godine. Isto važi i za muške naslinike.

I ako se pitate zašto žene ostaju sa nasilnicima prenosimo deo objašnjenja sa sajta Autonomnog ženskog centra (www.womenngo.org.rs).

ZAŠTO ŽENA OSTAJE SA NASILNIKOM? 

 • zato što je niko ne podržava
 • zato što joj niko ne veruje
 • zato što drugi traže krivicu u njoj
 • zato što zakonske procedure predugo traju
 • zato što ima strah od nasilnika
 • zato što nema dovoljno prihoda
 • zato što nema gde da ode
 • zato što ima decu
 • zato što se boji da će joj on uzeti decu
 • zato što se stidi onoga šta će ljudi misliti
 • zato što je emotivno zavisna od partnera
 • zato što brine o nasilniku
 • zato što veruje da će biti bolje

tisibitna-sensa-u-podrsci-zenama-zrtvama-nasilja

Marija Milačić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.