Struktura ili veličina mozga: šta je najznačajnije za ljudsku inteligenciju

Ljudska inteligencija niked neće prestati da bude prelepa...

Naučnici su dosad preuveličavali vezu između veličine mozga i intelektualnih sposobnosti čoveka, objasnio je Jakob Pitšing, stručnjak za kognitivne nauke i jedan od autora studije.

Za ljudsku inteligenciju su daleko značajniji "raspored korteksa, srednjeg i malog mozga, kao i dobra veza između bele i sive materije", naveo je on i dodao da je sama veličina cerebralne mase manje važna.

Kolika je vaša emocionalna inteligencija: rešite EQ test...

Pitšing i njegov tim su analizirali 88 ranijih studija na tu temu, kojom je bilo obuhvaćeno 8.000 slučajeva, a svoje nalaze su objavili prošle nedelje u stručnom časopisu "Neuroscience & Biobehavioral Reviews".

Naučnici su, takođe, ustanovili da muškarci, koji generalno imaju veći mozak od žena, nisu ničim dokazali da imaju naprednije kognitivne sposobnosti od lepšeg pola.

Da li srce ima svoju inteligenciju...

Učesnici istraživanja čiji je mozak bio daleko veći od proseka pokazali su čak slabije rezultate na testovima inteligencije, napomenuo je bečki naučnik.

Kao dokaz da je struktura mozga najznačajnija, Pitšing je naveo primer kita koji, uprkos ogromnom mozgu, teškom devet kilograma, ne važi za preterano inteligentnu životinju, piše Tanjug, a prenosi B92.

struktura_ili_velicina_mozga_sta_je_najznacajnije_za_ljudsku_inteligenciju_2

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.