Šta će se dogoditi u telu ako prestanemo da jedemo meso (NAUČNO ISTRAŽIVANJE)

Ukoliko prestanemo da jedemo meso, organizam će sigurno pretrepeti određene promene - i to veoma povoljne, tvrde naučnici.

1. Smršaćete

Ispitanici koji su izbacili meso iz ishrane smršali su u proseku 5 kg, pokazalo je američko istraživanje. Pritom nisu menjali rutinu vežbanja niti brojali kalorije.

2. Promeniće vam se crevna mikroflora

Vegani imaju više vrsta crevnih bakterija koje se bore protiv upala, ali ipak, veća je razlika između koncentracije crevne mikroflore kod vegetarijanaca i svaštojeda, pokazalo je istraživanje univerziteta u Njujorku.

Kako prepoznati meso ekološkog porekla...

3. Možete da izgubite važne hranjive materije

Morate imati vrlo kvalitetnu ishranu baziranu na biljkama da biste dobili dovoljno gvožđa, vitamina D i vitamina B12. Isto važi i za proteine. Mahunarke, orašasti plodovi su dobar izvor belančevina i zdravih masti, a ako jedete namirnice bogate gvožđem (poput spanaća) svakako ih kombinujte s vitaminom C (npr, spanać-salatu začinite limunovim sokom), dok su jaja dobar izvor vitamina D. Ali u svakom slučaju, ako se prebacujete na vegetarijansku ishranu, svakako se posavetujte s nutricionistom ili lekarom.

4. Možda ćete smanjiti rizik od raka

Svetska zdravstvena organizacija prošle godine je šokirala sve mesojede sveta: slaninu i kobasice i ostalo prerađeno meso svrstala je u istu grupu karcinogena kao i cigarete. To ne znači da podjednako povećavaju rizik od raka, nego da su dokazi kako su kancerogeni podjednako čvrsti. Ali u svakom slučaju, meso izaziva rak, prvenstveno rak creva. A što je obrađenije, to je gore.

Kako se voće i povrće suše u dehidratoru...

5. Sigurno ćete smanjiti rizik od srčanih bolesti

Osim preteranog unosa masnoća (koje često prati preterivanje u mesu), američki institut Lerner izolovao je karnitin. To jedinjenje iz crvenog mesa podstiče reakcije koje pospešuju nastanak kardiovaskularnih bolesti.

sta_ce_se_dogoditi_u_telu_ako_prestanemo_da_jedemo_meso_naucno_istrazivanje_1

Izvor: Net.hr

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.