ŠKOTSKA - PRVA ZEMLJA NA SVETU U KOJOJ SU ULOŠCI I TAMPONI BESPLATNI: Zakon koji podržava ženska prava

u Škotskoj izglasan zakon - Ulošci i tamponi besplatni su za svaku ženu

Škotska je postala prva država u svetu koja je higijenske proizvode za žene učinila slobodno dostupnim svima kojima su potrebni, nakon što su u utorak u parlamentu odobrili ovaj zakon, piše New York Times.

Ovim merama žele da zaustave takozvano menstrualno siromaštvo, odnosno prevelike troškove koje su mnoge žene ostavile bez pristupa sanitarnim proizvodima kad su im potrebni.

6 važnih činjenica o menstruaciji: evo šta svaka žena treba da zna6 važnih činjenica o menstruaciji: evo šta svaka žena treba da znaNeredovne menstruacije mogu da vas upozore na niz stvari - šta sve treba da znate o menstrualnom ciklusu!

Škotska ministarka Nikola Sturgon objavila je poruku na Tviteru u utorak uveče, nedugo nakon izglasavanja zakona.

"Ponosna sam što glasam za ovaj prelomni zakon zbog kojeg je Škotska prva država u svetu koja je omogućila proizvode za menstruaciju svima kojima su potrebni. To je vrlo važna politika za žene i devojke", napisala je ona.

Pre dve godine Škotska je takođe ušla u istoriju jer je počela da deli besplatne higijenske proizvode učenicima škola i fakulteta kroz vladin program. Vels i Engleska pratili su ih prošle godine sa sličnim programima koji pružaju besplatne higijenske potrepštine u školama.

Kako sprečiti nervozu tokom PMS: 6 načina za izbegavanje stresa i napetosti u periodu pre ciklusaKako sprečiti nervozu tokom PMS: 6 načina za izbegavanje stresa i napetosti u periodu pre ciklusaAko ste često u PMS nervozni, napeti i osetljivi - evo kako da izbegnete loše raspoloženje u periodu pre ciklusa!

Novi zakon u Škotskoj nadovezuje se na raniju meru, pretvarajući besplatan pristup tamponima i higijenskim ulošcima u školama, fakultetima i svim drugim javnim zgradama u zakonsko pravo.

Vlada će uspostaviti inicijativu za celu Škotsku u saradnji s lokalnim vlastima kako bi omogućila besplatan pristup takvim proizvodima. Zakon takođe predviđa da se napravi razuman izbor različitih vrsta proizvoda i da se omogući da se ti proizvodi dostave ženama.

Izvor: 24sata.hr

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.