Praznik žena iz ženskog ugla: Evo zašto ja volim 8. mart (ISKRENE PRIČE)

Šta danas znači 8. mart i kako se proslavlja Praznik žena?

"Onaj ko dopušta da kapitalisti tlače radnike, dopušta i da muškarci tlače žene. One će ostati potlačene sve dok ekonomski ne budu nezavisne. Ukoliko je cilj da žena postane slobodno ljudsko biće, onda joj ne treba oduzimati rad, niti skraćivati radno vreme, niti ograničavati oblasti u kojima može da radi", tako je govorila Klara Cetkin, nemačka revolucionarka, na Drugoj internacionali u Parizu 1889. U te reči utkala je ceo svoj život.

Slavna sifražetkinja 1910. godine je na kongresu Socijalističke internacionale u Kopenhagenu predložila da žene svih zemalja jednom godišnje, 8.marta, slave svoj dan, kao simbol borbe za jednako pravo glasa, zaštitu žena na radu, ukidanje trgovine belim robljem i zaštitu dece.

Tako je bilo nekad, a gde su žene danas i šta im znači 8. mart objasnile su Marina Račič (33), trgovac iz Kraljeva, Ljiljana Dunjić (57), tehničarka iz Valjeva, i Desanka Ružić (80), penzionerka iz Beograda.

Marina Račić, trgovac iz Kraljeva

Osmi mart volim isključivo iz dva razloga - zbog sinova i muža. Nebojša (12) i Miloš (6) me obasipaju najdragocenijim poklonima jer ih sami prave. Raspilavim se svaki put kad vidim koliko se trude da sakriju tragove flomastera na rukama i one fleke na dukserici da bi iznenađenje bilo još veće. Prošle godine su mi poklonili cvetiće od plastičnih flašica - priča Marina Račič (33).

Kako doći do cilja: 10 saveta uspešnih žena koje veruju u sebe...

- S druge strane, muž mi uvek poklanja isto - plave ruže. To je poseban poklon jer ih nije tako lako naći u Kraljevu. Jedne godine po buket je išao čak do Kruševca. A i dalje čuvam one koje sam dobila za rođenje drugog sina. Okrenula sam ih naopako, pa sam ih svaki dan prskala lakom za kosu.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.