Plastične papuče opasne po zdravlje: kancerogene kiseline otkrivene u lažnim "kroks" sandalama

Plastične papuče - lažne "kroks"mogu biti opasne po zdravlje, ali kod nas ne postoji propis koji primorava uvoznike da provere i uklone robu sumnjivih hemikalija.

Plastične sandale, poznate kao imitacija „kroksica", prepune su vrlo toksičnih i kancerogenih materija koje u telo ulaze preko kože, rezultat je istraživanja nemačke televizije WDR, javljaju domaći mediji 13. jula 2016. godine.

Šokantno otkriće uznemirilo je kupce „kroksica" na pijacama širom Srbije. U njihovom sastavu pronađeni su policiklični aromatski ugljenohidrati koji su izrazito kancerogeni.

Tako je šest od deset sandala na ispitivanju imalo otrovne materije i to u većoj meri nego što je preporučeno. Originalne „kroksice" nemaju štetne materije, ali je utvrđeno da zbog prisutnosti dva rastvarača mogu da izazovu iritaciju kože i alergije.

Koji modeli japanki su najmanje opasni za vaše telo...

U „Jugoinspektu" ističu da proizvođači stavljaju policiklične aromatske ugljenohidrate u sandalu kako bi omekšali tu obuću.

- Nažalost, kod nas ne postoji propis koji primorava uvoznike da provere i uklone robu sumnjivih hemikalija. Tek ako inspektor posumnja na proizvod, može ga poslati na ispitivanje. Međutim, malo je inspektora. Veći uvoznici kontrolišu kvalitet proizvoda, ali ne i hemijski sastav. Prošle godine smo u jednom broju japanki našli otrovne sastojke, zbog čega su povučene iz prodaje - naglašava Saša Filipović, direktor Sektora za tekstil i kožu u „Jugoinspektu".

U Ministarstvu trgovine smatraju da nema razloga za paniku pošto nisu niti od sistema za razmenu brzih informacija niti od distributera dobili informaciju o rizičnim „kroksicama".

- Ako dobijemo takav podatak, povući ćemo taj nebezbedni proizvod sa tržišta - kažu u ministarstvu.

- Ko hoće bezbedno da kupuje, trebalo bi da ide u regularne prodavnice i uzima obuću s deklaracijom na srpskom jeziku, u kojoj bi trebalo da se nalazi sve - od zemlje porekla do sirovinskog sastava - ističe Filipović.

plasticne_papuce_opasne_po_zdravlje_kancerogene_kiseline_otkrivene_u_laznim_kroks_sandalama_2.jpg

Izvor: Blic

 

M. Tašković

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.