Pionirski izum bioničkog oka vratio vid majci: Za mene je Božić bio kad sam progledala

Priča o Rijan Luis je zaista dirljiva, jer je ova majka dvoje dece uspela da ponovo progleda zahvaljujući "bioničkom oku" posle mnogih godina koje je provela potpuno slepa.

Rijan Luis (49) je počela da gubi vid kada je imala samo pet godina, da bi ga na potpuno izgubila, ali je sada ponovo progledala zahvaljujući "bioničkom oku".

Ona je dobila retinalni implant u okviru kliničkog ispitivanja u oksfordskoj Bolnici "Džon Redklif" nakon što je usled naslednog poremećaja ostala bez vida.

Novo naučno otkriće: skener "Nima" pokazuje da li hrana sadrži gluten...

Implant koji je napravila nemačka firma Retina Implant AG presađena je u oko gospođe Luis u junu 2015. godine.

Stručnjaci su od nje tražili da pažljivo gleda veliki sat od kartona i da odgovori koliko sati pokazuje. Ona na desno oko nije videla punih šesnaest godina, dok je na levo vid izgubila pre šest godina.

Kada je shvatila da vidi da kazaljke pokazuju tri sata, bila je presrećna.

"Za mene je Božić bio kad sam progledala. Bila sam veoma uzbuđena".

Novo naučno istraživanje: svetlosna terapija ublažava neraspoloženje i depresiju...

"Rekli su mi da možda neću imati nikakav osećaj, a onda mi je za nekoliko minuta nešto sevnulo u oku kojim nisam videla duže od 16 godina", rekla je ona.

U desnom oku, Rijan je izgubila vid pre 16 godina, a pre šest godina ostala je slepa i na levo oko - njime je samo, kako kaže, uspevala da se nekako orijentiše prema svetlu - sijalicama ili prozoru.

"Međutim, prošle su godine otkako sam poslednji put razaznala kako izgledaju moja deca ili moji najbolji prijatelji", svedoči Rijan.

Minijaturni uređaj koji joj je sada ugrađen u desno oko prenosi signale do očnog živca, koji zatim stižu u mozak. Trebalo je vremena da se mozak navikne da prima impuls s mesta koje je toliko dugo bilo uspavano, ali ispitivanja o kojima britanski mediji izveštavaju 5. januara 2016. godine pokazuju da Rijanino novo, "bioničko oko" funkcioniše.

Izvor: B92

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.