Pažljivo lečenje gripa analgeticima: evo koliku dozu paracetamola sme da popije dete

Pedijatri upozoravaju - pažljivo sa lečenjem pomoću paracetamola i ibuprofena! Evo koja doza je granična kada dajete analgetike deci...

Deca u vrtićima ili školama češće obolevaju od gripa jer boravak u zatvorenim prostorima gde je mnogo ljudi omogućava lako prenošenje virusa i zapravo je vrlo teško preventirati kapljične infekcije. Takođe, deca su zaraznija od odraslih i duže šire virus gripa, a češće se hospitalizuju zbog gripa nego zbog drugih zaraznih bolesti, i to najčešće u periodu do dve godine.

Stručnjaci savetuju: zašto treba da budemo oprezni sa upotrebom paracetamola i ibuprofena...

Pedijatri savetuju kako da prepoznate grip kod dece i kako da ih zaštitite!

Ako dete oboli od gripa, obvezno treba da miruje. Važno je unositi dovoljno tečnosti da ne dehidrirate zbog povišene telesne temperature. Temperaturu snižavati oblogama i tuširanjem, pa isključivo preparatima za decu na bazi paracetamola ili ibuprofena.

Prirodni lekovi: kako da napravite domaće tablete protiv prehlade, gripa, suvog kašlja i bola u grlu (RECEPT)...

Paracetamol se dozira 10 do 15 mg na kg telesne težine, u razmaku od oko 6 sati po dozi. Još je moguće davati i ibuprofen 20 do 30 mg na kg težine, dva do tri puta dnevno. Deci nikako ne davati aspirin ili andol za smanjenje temperature i ublažavanje bolova jer bi mogao izazvati Rejev sindrom koji može imati i fatalan ishod.

Izvor: Jutarnji.hr

Suzana Ciboci

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.