Odsustvo prirodnih zvukova izaziva stres

Biofonija pokazuje zdravlje ekosistema, ali i čovekovih spiritualnih i kulturnih korena, kaže ekolog zvuka Bernie Krause.

Talasi koji se razbijaju o koralni greben... buka ptica i riba koje ga naseljuju... sve to proizvodi najraznovrsnije zvuke koji paraju tišinu oblikujući svoju simfoniju, dok greben "pod  stresom", onaj koji umire ili je već "umro" ne pušta skoro nikakav zvuk sem običnog preklapanja talasa.

Da zvuci iz prirode koji su svakim danom sve tiši predstavljaju alarm ne samo za celokupnu prirodu već i za stanje čoveka mišljenja je ekolog zvuka Bernie Krause. Tvorac termina "biofonija" kojim označava sve zvuke iz prirode, u svom dosadašnjem radu snimio je više od 4500 časova zvuka iz prirode od 15000 različitih karaktera. U najnovijem katalogu Krausa, uočljivij je podatak da više od 50 odsto snimljenih zvučnih sekvenci je s lokacija koje ne postoje u prvobitnoj formi. Već 44 godine Bernie putuje po svetu i snima najrazličitije zvuke, ali je bio u prilici da se vraća na lokacije gde je snimao i ranije i da prostudira reakcije ljudi koji tamo žive na "utišanu" prirodu.

"Gubitak u prirodi - nestanak šume, potoka, bilo čega - ima veliki uticaj na ljude koji na toj lokaciji žive. Neko stanje stresa nastupilo je u njihovim životima jer više ne čuju zvuke koji su tu bili pre i koji su oblikovali njihovo okruženje i korene ali i njihovih predaka. Nestanak dela prirode tako za njih predstavlja nestanak doma, nestanak i njih samih," kaže Berni i naglašava koliko je bitno da se ljudska rasa više ne "udaljava" od prirode jer će ekosistem biti sve tiši i tiši a mi kao društvo poprimićemo patalogijske osobine.

A. D.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.