Objektiv "National Geografic" "Iza kulisa"

Izložba fotografija u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Povodom šest godina izlaženja časopisa National Geographic na srpskom jeziku, 2. novembra 2012. godine otvorena je izložba fotografija "Iza kulisa", fotografa Marka Risovića u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu. Autori izložbe su Zorica Janković, kustos Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu i Igor Rill, glavni urednik časopisa National Geographic Srbija.

Na izložbi su predstavljene fotografije posvećene životu koji se odvija na sceni Narodnog pozorišta, kao i iza, iznad ili ispod nje.

Kustos Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu, Zorica Janković je prisutne pozdravila govorom: " ...Jedna fotografija govori više od hiljadu reči, poznata je maksima kojom smo se rukovodili kada smo se odlučili da pozorišnoj publici prikažemo živote iza scene, odnosno atmosferu u kojoj se realizuju predstave nacionalnog teatra. Zbog toga smo pozvali u goste svetski poznati i priznati časopis Nacionalnu geografiju da svojim umećem, našim posetiocima, putem fotografije, stvori mogućnost da dožive iluziju sopstvenog prisustva u realizaciji pozorišnih predstava..." Doborodošlicu na izložbu prisutnima je poželeo i pomoćnik direktora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Dragan Stevović.

Igor Rill, urednik srpskog izdanja časopisa National Geographic, se zahvalio svim prisutnima kao i Narodnom pozorišu u Beogradu i izjavio: „Od kada smo se pre šest godina otisnuli na pučinu i započeli ovo divno putovanje u žutom okviru, doneli smo mnoga znanja i izuzetne slike iz svih delova sveta, ali i iz našeg neposrednog okruženja. Vetrovi su nam uglavnom bili naklonjeni u dokumentovanju života u svim njegovim oblicima, a danas predstavljamo život pozorišta skriven od očiju publike, zahvaljujući fotografu Marku Risoviću."

"Postoje neki tajnoviti svetovi skriveni od oka običnog posmatrača. Potrebna je radoznalost, otvorenost prema novim iskustvima i opravdanje u vidu foto aparata, da bi se zavirilo iza zavese i uživalo u iznenađenjima koja nam ti svetovi nude. Život u pozorištu se odvija neprekidno, na sceni i van nje, kroz stalno preplitanje svetlosti i tame, komedije i drame, i kroz male stvari koje predstavljaju tek fragmente na pozornici univerzuma. Ovo je priča koja počinje da teče onda kada se pređe ta nejasna granica na kojoj prestaje pozornica a počinje stvarni život pozorišta.", kaže autor izloženih fotografija Marko Risović.

Izložba će biti postavljena u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu do 20. novembra 2012. godine.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.