Novo naučno istraživanje: koja je veza između meseca rođenja i rizika od bolesti

Naše zdravlje određuje i mesec rođenja sa kojim je povezano čak 55 bolesti. Istraživanja pokazuju da osobe koje su rođene tokom zimskih meseci, kada ima manje sunca, imaju manjak vitamina D, a time i veću sklonost ka kardiovaskularnim bolestima.

Aktivnost gena menja se sa godišnjim dobima, a sa njima i imunitet organizma, pokazuje istraživanje britanskih naučnika koji su utvrdili da se aktivnosti gotovo četvrtine gena menjaju sezonski. Tako je "zimska" aktivnost gena povezana sa bržim razvojem zapaljenja u organizmu.

To pruža moguće objašnjenje da su neke bolesti, poput kardiovaskularnih oboljenja ili reumatoidnog artritisa, češće zimi ili tada imaju teže simptome, dok su ljudi leti zdraviji, zaključio je tim naučnika sa Kembridža u Belikoj Britaniji.

Odavno je poznato da kardiovaskularne i autoimune bolesti poput dijabetesa tipa jedan ili multiple skleroze variraju u zavisnosti od godišnjeg doba.

Naučnici su utvrdili da je 5.136 od 22.822 gena, koje su ispitivali, bilo aktivnije tokom leta. Ta, sezonska aktivnost gena utiče na ćelije odgovorne za imuni odgovor kao i na sastav krvi i masnog tkiva.

Medicinski priručnik Luize Hej: bolesti od A do Š i lekovite afirmacije koje donose ozdravljenje (1. deo)...

Rezultati bi mogli da utiču na pristup lečenju dijabetesa tipa jedan, kao i na planiranje budućih istraživanja. Lečenje nekih bolesti moglo bi biti efikasnije ako bude usklađeno sa godišnjim dobima, tvrde naučnici.

Tim je istraživao uzorke krvi i masnog tkiva više od 16.000 osoba u Britaniji, SAD, Islandu, Australiji i Gambiji. Nizom različitih metoda analizirali su odabrane gene u određenim ćelijama ili tkivima. U zavisnosti od toga jesu li uzorci bili uzeti ljudima sa severne ili južne polulopte, više od 5.000 gena imalo je suprotne obrasce ponašanja, pokazali su rezultati objavljeni u časopisu Nature Communications.

Posebnu pažnju privuklo je ponašanje gena ARNTL koji potiskuje upalnu reakciju, odnosno brani se od infekcije. Ovaj gen je bio aktivniji leti nego zimi.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.