Novo istraživanje: veza nivoa gvožđa kod majki i rizika od autizma kod dece

Gvožđe je ključno za rani razvoj mozga, jer učestvuje u proizvodnji neurotransmitera i razvoju imunih funkcija, a poremećaji u tim procesima još su ranije povezivani s autizmom...

Novo američko istraživanje je prvo koje je utvrdilo povezanost unosa gvožđa kod majki i rizika od autizma kod dece, objavio je časopis "American Journal of Epidemiology". Naime, gvožđe je ključno za rani razvoj mozga, jer učestvuje u proizvodnji neurotransmitera, razvoju imunih funkcija, a poremećaji u tim procesima još su ranije povezivani s autizmom, piše Tanjug a prenosi B92 9. oktobra 2014. godine. U istraživanju su analizirani podaci majki i njihove dece koja su u razdoblju od 2002. do 2009. godine učestvovale u opsežnom istraživanju autističnog poremećaja.

Više: Tri biljna izvora gvožđa

Dnevni unos gvožđa, vitamina, dodataka ishrani i obogaćenih žitarica, majki uključenih u istraživanje bio je praćen tokom trudnoće i dojenja. Rezultati su pokazali da je povezanost niskog unosa gvožđa majki i povećanog rizika od autizma kod dece najizraženija tokom dojenja. Takođe, veći rizik povezan s niskim unosom gvožđa primećen je i kod starijih trudnica i trudnica s metaboličkim poremećajima.

Deca majki starijih od 35 godina, kao i onih s visokim krvnim pritiskom ili dijabetesom, koje nisu unosile dovoljno gvožđa, pokazala su pet puta veći rizik od pojave autizma.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.